FIA verdedigt 'seksistische' president na bekendmaking oude uitspraken

De regelmaker van de autosport heeft op de bres moeten springen voor president Mohammed Ben Sulayem. De Emirati kwam onder vuur te liggen nadat een reporter van The Times twintig jaar oude uitspraken bekendmaakte.

FIA verdedigt 'seksistische' president na bekendmaking oude uitspraken

Mohammed Ben Sulayem heeft een doelwit op zijn rug. De uitgesproken Emirati heeft zijn korte periode als president van de FIA de tijd gevonden om vrijwel iedereen tegen zich op te zetten. Onder zijn leiding is de FIA immers druk bezig meer macht naar zich toe te trekken na decennia onder de politiek vriendelijke Jean Todt.

Met aangescherpte veiligheidsregels, een verbod op politieke uitspraken, ruzie over de puntentelling, de poging om Andretti-Cadillac binnen te halen en zijn commentaar op de commerciële waarde van de Formule 1 heeft Ben een hoop vijanden gemaakt.

Twintig jaar oud terreur

Zoals bij iedereen die een prominente, controversiële positie inneemt zijn journalisten gaan graven in zijn verleden om een stok vinden om hem mee te slaan. Martyn Ziegler van Britse publicatie The Times dacht het gevonden te hebben. Ziegler kwam namelijk een sappige quote tegen op de voormalige website van Mohammed Ben Sulayem. De gearchiveerde pagina van mei 2002 toonde een uitspraak die meer dan twintig jaar later een oorlogsmisdaad is.

Onder het kopje 'Likes & Dislikes' durfde Ben Sulayem de volgende dodelijke vloek uit te spreken:

"Ik hou niet van praten over geld, en ook niet van vrouwen die denken dat ze slimmer zijn dan mannen, want dat zijn ze in werkelijkheid niet."

Social media storm

Nadat het stukje in The Times gepubliceerd werd schoot een bepaald deel van social media onmiddellijk in oorlogsmodus. Het kan en mag immers niet zo zijn dat iemand die opgegroeid is in een cultuur waar mannen dominant zijn twintig jaar geleden dacht dat mannen dominant waren.

Dat hij in de afgelopen twee decennia van mening veranderd is vanwege aanraking met andere culturen doet er uiteraard niet toe. Ben Sulayem was immers al 41 toen hij deze denkbeelden op het nog prille internet losliet. Het feit dat dit het beste is waar The Times mee kon komen spreekt echter boekdelen.

FIA in de verdediging

De FIA vond het na de aantijgingen nodig om in de verdediging te schieten. De organisatie meldde dat de uitspraken die in 2001 door de president gedaan zijn niet (langer) zijn denkbeelden weerspiegelen. Ben Sulayem gaat tegenwoordig immers vol voor diversiteit en inclusiviteit, óók voor vrouwen:

"De uitspraken op deze gearchiveerde website uit 2001 weerspiegelen de denkbeelden van de president niet. Hij heeft een sterk verleden als het gaat om het promoten van vrouwen en gelijkheid in de sport, waar hij graag op beoordeeld wordt. Het was een centraal deel van zijn manifest en acties die dit jaar ondernomen zijn en de vele jaren waarin hij als vice-president voor de sport diende bewijzen dit."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool