Eind vorig jaar schopte de FIA een wespennest om door aan te kondigen dat ongevraagde politieke statements vanuit de coureurs tijdens evenementen aan banden gelegd zouden worden.
De beslissing werd meteen veroordeeld door de media en allerlei belangengroepen als de inperking van de vrijheid van meningsuiting, een kopie van het controversiële beleid van voetbalbond FIFA bij het WK in Qatar, en ronduit hypocriet. De FIA hield de poot echter stijf.
Neutraal blijven
Tijdens een persconferentie bij de Dakar Rally in Saoedi Arabië werd FIA-president Mohammed Ben Sulayem door onder andere Autosport nogmaals bevraagd over het verbod. De Emirati bleef resoluut in zijn overtuiging dat de nieuwe regel gepast is. Ben Sulayem is er namelijk van overtuigd dat de FIA 'neutraal moet blijven':
"Ik geloof echt in de sport. We houden ons bezig met bruggen bouwen. Je kunt de sport gebruiken voor de vrede en dat soort dingen. Maar één ding dat we niet willen is dat de FIA gebruikt wordt als platform voor een persoonlijke agenda."
"We zullen dan afwijken van de sport. De FIA zou neutraal moeten zijn, vind ik, en we moeten de supersterren hebben om de sport te maken. En ze doen zulk goed werk als het gaat om de competitie waarvan we allemaal genieten."
Rijders moeten rijden
Ben Sulayem is van mening dat de sport en politiek gescheiden moeten blijven. Zo ook bij de rijders. Wanneer ze op het circuit zijn moeten ze zich dan ook met maar één ding bezig gaan houden: rijden. De tijd en ruimte voor politieke statements en meningen hebben ze immers op hun eigen social media accounts:
"Wat doet een rijder het best? Rijden. Ze zijn er zo goed in dat zij voor het geld zorgen, zij maken de show, zij zijn de sterren. Niemand houdt ze tegen. Er zijn andere platforms waar ze kunnen uitdrukken wat ze willen. Iedereen heeft dit."
De uitspraak is een klap in het gezicht van nieuwe, zeer politiek actieve vriend Lewis Hamilton. Sir Lewis zal zich in het vervolg stil moeten gaan houden rond de vele issues waarvan hij een voorvechter is.
Duidelijk proces
Het verbod heeft uiteraard tot mogelijk gevolg dat overtreders bestraft zullen worden. Critici van de regel zien dit als een dictatoriaal regime opgezet door een Arabisch 'staatshoofd'. Een op z'n zachtst gezegd ongelukkige vergelijking. Ben Sulayem benadrukte echter dat hij niets te maken heeft met het mogelijke strafproces. Dat oordeel is uiteindelijk aan de stewards:
"Er is altijd duidelijkheid, er is een proces. Als er iets is, dan pak je de toestemming. Zo niet, als ze een andere fout maken, is het als te hard rijden in de pitsstraat, het is heel duidelijk wat je krijgt. Somme penalties kun je nooit helemaal verduidelijken. Wanneer iemand de grenzen opzoekt als het gaat om de track limits, dat is heel moeilijk. Dat vraagt een steward om het te controleren, opnieuw te bekijken. De stewards hebben de volledige macht, niet de FIA-president."
- Red Bull Content Pool, BrunoPress, ProShots / Zuma Press