Belangengroep valt FIA aan voor verbod op politieke statements: 'Schaamteloos hypocriet en absoluut absurd'

Belangengroep Global Athlete heeft schande gesproken van het FIA-verbod op politieke en persoonlijke statements zonder toestemming. Volgens GA beperkt de organisatie daarmee de fundamentele mensenrechten van de coureurs.

Belangengroep valt FIA aan voor verbod op politieke statements: 'Schaamteloos hypocriet en absoluut absurd'

De FIA wist vriend en vijand te verbazen met een wijziging van de International Sporting Code, het reglement dat toeziet op alle klasses die onder de organisatie vallen. In navolging van het IOC en de FIFA besloot de FIA een rem te zetten op de uitspraak en vertoning van politieke, religieuze en persoonlijke statements van coureurs.

In de toekomst zullen rijders eerst schriftelijk toestemming moeten vragen om een bepaalde leus te kunnen zeggen of op een t-shirt te laten printen. Een nieuwe commissie zal dan beoordelen of de door de coureur gekozen actie in lijn valt met de visie van de FIA.

Schaamteloos en hypocriet

Volgens belangengroep Global Athlete is de beslissing van de FIA niet uit te leggen. Sport en politiek zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in de autosport. De FIA heeft immers maar al te vaak en te graag politieke gebeurtenissen en kwesties aangegrepen wanneer deze in het eigen voordeel waren. Het recht op ongefilterde protesten ontnemen bij de coureurs is volgens GA daarom ronduit hypocriet:

"Zonder atleten bestaat de sport niet. Het is schaamteloos hypocriet om atleten te vertellen om bij hun sporten te blijven terwijl de FIA consistent de politiek gebruikt in het eigen voordeel. Vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel mensenrecht en sport kan niet boven mensenrechten staan. Veel mensen kijken op naar atleten als voorvechters van verandering."

"Het voorbeeld gegeven door de FIA is dat elk kind, jongere en volwassene die de sport kijk zich stil zou moeten houden over kwesties van 'social justice'. Het is simpelweg niet juist. De FIA moet zich schamen. Atleten zijn op de eerste plaats mensen, op de tweede plaats atleten."

Beperking van mensenrechten

De problemen met het verbod gaan volgens Global Athlete veel verder dan hypocrisie vanuit de FIA. De nieuwe regel is namelijk een beperking van het fundamentele mensenrecht op vrijheid van meningsuiting. Het kan en mag volgens GA niet zo zijn dat sportieve reglementen boven de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gaan. Als afsluiter gooit de organisatie er nog even een hellend vlak-redenering tegenaan:

"Artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zegt: 'Eenieder heeft recht op vrijheid van mening en meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een mening te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen inlichtingen en denkbeelden op te sporen, te ontvangen en door te geven.' Sportieve regels moeten niet de mogelijkheid hebben om dat recht te beperken. Wat zal er volgen? Zullen ze het stemrecht van coureurs ontnemen? Het is compleet absurd."

In verzet

De harde woorden van Global Athlete zijn ongetwijfeld aan dovemansoren gericht. Het is dan ook niet duidelijk wat de belangengroep van plan is te doen tegen de FIA. Een belletje naar vriend Hamilton zou ongetwijfeld geen kwaad kunnen.

Als de laatste echt politiek actieve F1-coureur zal Sir Lewis ongetwijfeld in verzet willen komen tegen de nieuwe regeling. Dat deed hij immers ook tegen het volledig logische verbod op het dragen van sieraden tijdens de race. We kijken al uit naar het komende - zeer politieke - steekspel.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1, BrunoPress