De afgelopen seizoenen is het politieke gehalte van de Formule 1 flink toegenomen. In de nasleep van de Black Lives Matter-beweging ging de sport mee in allerlei campagnes, zoals het knielmomentje voorafgaand aan Grand Pris, ant-racisme shirts en het brede gebruik van regenbogen. Onder hippe hashtags als #WeRaceAsOne en #EndRacism probeerde de organisatie kortstondig een graantje mee te pikken van de hype.
Politieke escalatie
De gretigheid van de Formule 1 om zich in dergelijke kwesties te mengen zorgde ervoor dat coureurs zoals Lewis Hamilton en Sebastian Vettel de kans zagen de grens nog verder te verleggen. Hamilton begon al snel zijn eigen BLM-gerelateerde shirts te dragen en opende publiekelijk het vuur op de vele landen met beroerde mensenrechten waar de F1 jaarlijks feestjes viert.
Vettel ging mee met zijn conculega in de strijd voor gelijkheid, waardoor beide mannen tegenover de Hongaarse overheid kwamen te staan vanwege een wetswijziging gericht op homoseksuelen. Later voerde Seb vooral actie voor het klimaat. De Duitser ondermijnde de groene PR van de F1 door de turbo-hybrides in twijfel te trekken en haalde de woede van Canada en Italië op zich met protesten tegen de oliewinning en flyovers met straaljagers.
Neutraliteit
Veel van de protesten van Vettel, Hamilton en co vielen binnen de diversiteits en inclusiviteitsprogramma's van de F1, maar de organisatie heeft besloten toch actie te ondernemen. De controverses hebben kennelijk toch een negatieve impact gehad, want de FIA heeft voor 2023 alle onafhankelijke politieke, religieuze en persoonlijk statements verboden om 'de neutraliteit te behouden':
"[Een verbod op] het algemene maken en vertonen van politieke, religieuze en persoonlijke statements of commentaar in strijd met het generale principe van neutraliteit gepromoot door de FIA, tenzij schriftelijk goedgekeurd door de FIA voor internationale competities."
De controle
De wijziging aan de International Sporting Code is een bijzondere, aangezien de FIA, F1 en alle andere series maar al te graag een kant gekozen hebben bij verschillende politieke kwesties. Van de vermeende 'neutraliteit' is bij gevoelige kwesities zoals LHBTI-rechten, BLM en de oorlog in Oekraïne hoegenaamd geen sprake.
In plaats van de neutraliteit bewaren lijkt de FIA er dus vooral op uit om de controle over de agenda van de sport te behouden. Coureurs zijn immers te onvoorspelbaar in hun doen en laten. Vanaf volgend seizoen heeft de FIA in alle goedgekeurde raceklasses de touwtjes dus wederom stevig in handen.
Sebastian Vettel zal vanuit zijn pensioen weinig last hebben van de regeling, maar politieke fanaticus Lewis Hamilton smeedt ongetwijfeld al plannetjes om de FIA te dwarsbomen. De beste man draagt immers nog altijd sieraden in de auto. We zijn erg benieuwd hoe hij deze nieuwe uitdaging aan zal pakken.
- BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team