Sebastian Vettel moet in het vervolg toestemming vragen voor protestacties

Aston Martin teambaas Mike Krack heeft Seb ertoe opgeroepen om zijn ideeën voor acties in het vervolg in de groep te gooien. Tot nu toe handelde de viervoudig wereldkampioenn namelijk op eigen houtje, soms zelfs tegen zijn eigen hoofdsponsor inn.

Sebastian Vettel moet in het vervolg toestemming vragen voor protestacties

Sinds hij niet meer om de pegels meedoet in het kampioenschap heeft Sebastian Vettel een tweede passie gevonden: activisme. Of het nu gaat om homorechten in Hongarije, de stijgende zeespiegel in Miami, oliezand in Canada of het lot van de bijen, Seb staat altijd klaar om zich in de media in te zetten.

Als één van de twintig gruwelijk duurbetaalde mannen die het merendeel van het jaar rondscheuren in 1000 pk racemonsters wordt Vettel echter maar al te vaak aangemerkt als hypocriet richting het milieu. Aston Martin's hoofdsponsor is immers het Saudische staatsoliebedrijf Aramco. Vettel's kritiek op de oliezanden van Canada werd zelfs op de hak genomen door een lokale minister.

Acties in overleg

Bij Sport1 werd AMR-chef Mike Krack bevraagd over het activisme van zijn sterrijder. De Luxemburger verdedigde de Vettel's acties, maar beklaagde zich wel over de manier waarop hij deze ondernam. Seb liet zijn team kennelijk helemaal niet weten wat hij elk weekend van plan was. Krack wil in het vervolg toch in gesprek gaan met de Duitser vóórdat hij zijn boodschappen naar buiten brengt. De lone wolf-aanpak van Sebastian maakt het aanhouden van een PR-strategie immers knap lastig:

"Iedereen heeft daar zijn mening over. Ik denk dat je topsporters, die ook nog intelligent zijn, geen muilkorf aan kunt meten. Sebastian wordt bekritiseerd voor zijn betrokkenheid [bij protestacties], maar dat is niet eerlijk. Wat er in Canada gebeurd is, is daar het beste voorbeeld van."

"Wat ik als vertegenwoordiger van het team echt zou willen is dat Sebastian bij zijn acties nog nauwer met ons samenwerkt en vooraf zijn acties met ons bespreekt. Samen kun je meer bereiken. Sebastian heeft bijvoorbeeld gevraagd, waarom je transport van het vliegveld naar de fabriek en andersom niet met puur elektrische auto's kan. Daar zijn we nu mee begonnen omdat het logisch is."

Absoluut verder met Seb

De lichte frictie over de protestacties heeft echter geen invloed op de contractonderhandelingen voor volgend jaar, aldus Krack. Ondanks Vettel's publieke twijfels over zijn toekomst binnen de vervuilende sport voorziet Mike geen problemen. Er is op dit moment zelfs geen plan B voor wanneer Seb zijn helm toch aan de biologische wilgen wil hangen:

"We hebben een zeer goede relatie met Sebastian, daarom willen we geen deadline stellen. Hij weet, dat we absoluut met hem verder willen. Er zijn gesprekken waarin we van fundamentele gedachten wisselen over hoe we onze mogelijke gemeenschappelijk toekomst zien. We geven onszelf daarmee tijd."

"Het komt natuurlijk ooit tot het punt dat men besluiten moet. Maar ik heb niet het gevoel, dat hij op tijd aanspeelt. Hij zegt het meteen als hij duidelijk is over zijn toekomst. Ik denk, dat na de zomerpauze de tijd daar is om concreter te kunnen worden. Tot die tijd hebben we geen plan B."

Formule 1
  • Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team