Hamilton:  'Diversiteitsproject geeft mijn leven zin, niet racen'

Na al zijn successen in de Formule 1 heeft Sir Lewis naar eigen zeggen zijn nieuwe roeping gevonden. Het besturen van een racewagen is voor de zevenvoudig wereldkampioen inmiddels bijzaak. Het vergroten van de diversiteit op technische universiteiten en de top van raceteams geeft Hamilton's leven echt zin.

Hamilton:  'Diversiteitsproject geeft mijn leven zin, niet racen'

Sinds het doorbreken van de Black Lives Matter-beweging is Sir Lewis Hamilton een fervente voorvechter van diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid.

Binnen de extreem competitieve, exclusieve ongelijke en grotendeels Britse sport heeft hij zich daarmee genoeg te doen gegeven. Met projecten zoals de Hamilton Commission, Accelerate 25 en Ignite heeft Hamilton de aanval geopend op de gevestigde orde.

Diversiteit geeft het leven zin

Tegenover RaceFans verklaarde Lewis dat de drijfveer achter zijn passie voor de projecten voortkomt uit zijn eigen achtergrond. Hamilton heeft zich immers jaren afgevraagd waarom hij wel een kans gekregen heeft in de Formule 1. Door meer diversiteit na te jagen hoopt hij anderen dezelfde kansen te geven. Dat geeft het leven veel meer zin dan het voor enorm veel geld extreem succesvol besturen van een auto;

"Wanneer je daadwerkelijk de stappen ziet die je maakt, wanneer je werkelijk die impact ziet, wanneer je je realiseert wat voor impact het zal hebben op jongeren, wanneer je kinderen ontmoet die de kans niet zouden hebben gehad, bijvoorbeeld, om bij de fabriek te zijn als wij het niet hadden gedaan met Ignite, dat is ongelooflijk nederig makend. Het geeft je heel veel."

"Ik hou van kinderen in het algemeen en het geeft mijn leven echt zin, veel meer dan het besturen van een auto. Dat is iets wat ik met de tijd gerealiseerd heb."

"Ik heb altijd gezegd in het verleden [dat] ik me altijd afvraag hoe ik de kans gekregen heb. Waarom? Waarom had ik die mogelijkheid? Waarom sta ik aan de top? Wat betekent het allemaal? En dan is het een platform om echte veranderingen en echte impact te creëren."

Diverse eigenaren en bestuurders

Naast het omvormen van het onderwijs wil Hamilton de Formule 1 vanaf de top om gaan vormen tot een diverse organisatie. Als mede-eigenaar van het Denver Broncos NFL team en zijn Extreme E elektrische rallyteam heeft Sir Lewis aan den lijve ondervonden hoe weinig diversiteit er is onder teameigenaren en bestuursleden. In de F1 zijn er slechts twee zwarte mensen op een bestuurspositie, iets dat volgens Hamilton meteen zal moeten veranderen:

“Ik heb het eigendom van een raceteam ervaren met Extreme E. Er is echt niet veel diversiteit binnen team eigenaren, zelfs als je kijkt naar alle NFL teams, bijvoorbeeld, en zelfs als je naar beneden kijkt op de ladder van bestuursposities, het is helemaal niet divers."

"Het is hetzelfde in onze sport, ik denk dat we één of twee zwarte bestuurders hebben, één zit in ons team. Jaren geleden had Sauber Monischa [Kaltenborn] maar er is niet genoeg. Het draait gewoon om de kansen [creëren] en ik geloof daar in."

Formule 1
  • BrunoPress