Drama voor Ferrari: enorme power unit plof kost Sainz podiumplek

De betrouwbaarheid is nog altijd ver te zoeken bij de Scuderia. In zijn jacht op Max Verstappen kreeg Carlos Sainz in de slotfase van de race op de Red Bull Ring te maken met een enorme explosie. Ondanks bijzonder traag optreden van de wedstrijdleiding en de marshals kon Carlos ongedeerd uit zijn brandende Fezza komen.

Sainz

Dat Ferrari dit seizoen wordt geplaagd door betrouwbaarheidsproblemen, maakt de uitval van Carlos Sainz nog maar eens duidelijk op de Oostenrijkse Red Bull Ring.

Terwijl de Spaanse coureur Max Verstappen op de hielen zat, maakte de V6 achterin zijn F1-75 opeens een bijzonder akelig geluid. Met een grote knal, dikke rook en rondvliegen stukjes gesmolten metaal kondigde de turbo zijn einde aan.

Catastrofale knal

Terwijl Sainz uitrolde richting de uitloopstrook van bocht 4 waren er nog drie kleine explosies te zien onder het bodywork van de sidepods, wat de suggestie wekte dat de V6 zijn ingewanden aan het uitbraken was.

Het desintegreren van de motor veroorzaakte al snel een fikse brand. Daarop ontstond een penibele situatie toen duidelijk werd dat Sainz zijn auto niet in de versnelling kreeg, en de F1-75 achteruit begon te rollen.

Dramatische reactie

De wedstrijdleiding zat tijdens het incident kennelijk te slapen, want de situatie werd afgedaan met een gele vlag. Dat gaf de aanwezige marshals geen toestemming om de baan te betreden, waardoor Carlos veel te lang op zichzelf aangewezen was.

Pas toen een enkele moedige marshal alsnog op de auto afrende en probeerde een blokje onder het voorwiel te klemmen, kon Sainz zich uit de auto verwijderen. Het dramatisch langzame optreden van de organisatie zal ongetwijfeld nog eens onder een vergrootglas komen te liggen.

Beetje sprakeloos

De onbetrouwbaarheid van de Scuderia-motoren is inmiddels al een bekend fenomeen. Sainz' teamgenoot Leclerc zag eerder ook al punten verdampen door motor-gerelateerde problemen in Baku en Barcelona.

Voor Sainz ging het eerder al mis met een hydraulisch probleem in Azerbeidzjan. Nu de toegestane reserveonderdelen definitief op zijn zal Carlos in Paul Ricard ongetwijfeld een penalty op zijn neus krijgen.

Carlos Sainz bleef lichamelijk gelukkig ongedeerd, maar de Spanjaard keek behoorlijk uitgeteld toe hoe zijn wagen geblust werd. Na afloop wist hij echter nog een positief puntje te noemen tegenover Viaplay

"We deden het goed met de banden," "maar we hebben veel punten verloren vandaag. Ik zou Max heel makkelijk voorbij zijn gegaan en dan hadden we één, twee gehad met het team, maar de motor begaf het. We moeten even kijken wat er is gebeurd, ik ben een beetje sprakeloos."

Formule 1
  • ProShots
  • The F1 Hub