Charles Leclerc sleept de overwinning naar binnen in Oostenrijk

De overwinning leek even ver weg te zijn voor Leclerc, maar met superieure pace was de Monegask aartsrivaal Max Verstappen alsnog de baas, ondanks een haperend gaspedaal. Carlos Sainz onderstreepte nog maar even dat het wat betreft betrouwbaarheid nog altijd niet snor zit bij de Scuderia...
@media (max-width: 679px){#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1a740bb10 img{#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1a740bb10 img{#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1a740bb10 img{#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-656d1a740bb10 img{#fig-656d1a740bb10 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Charles Leclerc sleept de overwinning naar binnen in Oostenrijk

Start

Verstappen was net als bij de Sprint goed weg, maar hetzelfde gold voor George Russell. De Mercedes kwam langszij bij Carlos Sainz, waardoor de Spanjaard de baan moest verlaten. Carlos herpakte zich echter, waardoor Russell af moest remmen.

Dat gaf Sergio Perez de kans om aan te vallen in bocht 3. Checo kwam net tekort en probeerde het weer bij bocht 4, opnieuw buitenom. Russell onderstuurde echter tegen de Red Bull aan, waardoor Perez het grind in spinde.

Na een stop voor Hards kon hij zijn weg vervolgen met een beschadigde Red Bull. Russell kreeg een penalty aan zijn broek voor het incident, terwijl Perez na een paar hopeloze rondjes zijn auto moest parkeren.

Undercut

Verstappen had problemen met de voorkant van de auto, waardoor hij niet weg kon rennen van de Ferrari's. Leclerc bleef druk zetten, maar kwam steeds net tekort.

Na een paar lockups en ruwe moves wist Charles Verstappen te verrassen bij bocht 4 met een geweldig late actie aan de binnenkant. Verstappen probeerde bij te blijven, maar ging een ronde later meteen naar binnen voor de harde Pirelli. Vanaf P8 moest hij zijn weg weer naar voren banen.

Undercut II

De undercut ten opzichte van Ferrari betaalde zich uit, waardoor Max ondanks meerdere gevechten de leiding weer terug kon pakken. De pace was er echter niet aanwezig op de harde band.

Na zijn stop vloog Charles Leclerc zonder enige problemen richting - en langs - de Red Bull. Max klaagde over inconsistentie grip vanaf de vooras, waardoor hij de auto niet kon vertrouwen. Het was slechts een kwestie van tijd voordat Carlos Sainz hetzelfde zou doen. De kan kreeg hij echter niet, want Verstappen kwam op rond 37 naar binnen voor een tweede set hards.

Knallende exit

De situatie in de eerste helft van de race herhaalde zich meteen: Verstappen voerde opnieuw een succesvolle undercut uit, maar Ferrari bleef kalm. Leclerc en Sainz kwamen één voor één naar binnen en begonnen de Red Bull meteen met grote stappen bij te halen.

Opnieuw maakte Charles korte metten met Max bij bocht 3. Verstappen probeerde met DRS nog terug te vechten in de run naar 4, maar was al snel gezien. Net toen Carlos Sainz hetzelfde probeerde te doen maakte zijn F1-75 opeens een akelig geluid! Met een gigantische knal klapt de V6 van zijn Ferrari volledig uit elkaar.

Sainz rolde met zijn rokende wagen de uitloopstrook op in bocht 4, waar de auto z'n zuigers leek uit te spugen en vlam vatte. Carlos kreeg zijn auto niet in de versnelling op de helling, waardoor hij achteruit rolde terwijl de brand aanzwelde.

Omdat de wedstrijdleiding slechts een gele vlag uitriep bleven de marshals echter achter de muur. Een man kwam Sainz echter toch helpen door te proberen een blokje achter het voorwiel te schuiven. Het ging gelukkig allemaal maar net goed.

Een virtual safety car werd gezien als afdoende voor het incident. Leclerc en Verstappen kwamen naar binnen voor mediums en zetten een eindsprint in. Max probeerde aan te haken, terwijl Charles steeds luider begon te klagen over problemen met zijn gaspedaal.

De Ferrari bleef echter lang genoeg heel om de finish te halen. Door problemen met achterblijvers kwam Max Verstappen net een ronde tekort. Met een snelste raceronde wist hij de schade echter zo goed mogelijk te beperken.

Resultaten

Door de uitvallers van Perez en Sainz is Leclerc opgeklommen naar de tweede plaats in het kampioenschap. Het gat naar Verstappen is nu nog 31 punten. Het snelheidsvoordeel van Ferrari geeft goede hoop dat dat gat verkleind zal worden, maar het gebrek aan betrouwbaarheid baart nog altijd grote zorgen. Het is immers niet de eerste keer dat de power unit van Leclerc er de brui aan geeft.

Over twee weken mag de Scuderia zich opnieuw gaan bewijzen op Paul Ricard.