Formule 1 plant tests voor experimentele spatborden

De Formule 1 en de FIA zetten dit seizoen vol in op het voorkomen van vertragingen door regen. De vorig jaar voorgestelde regen-bodykit zal in 2023 voor het eerst getest gaan worden.

Formule 1 plant tests voor experimentele spatborden

De geloofwaardigheid van de Formule 1 als het aankomt op regenraces staat de laatste tijd flink ter discussie. Afgelopen seizoen moesten er al drie Grand Prix urenlang uitgesteld worden vanwege de nattigheid.

Elke keer dat dit gebeurde werd bovendien meteen de vergelijking getrokken met de farce van Spa 2021. De Formule 1, FIA en Pirelli hebben de handen ineengeslagen om dergelijke situaties in de toekomst koste wat het kost te gaan voorkomen.

Nieuw rubber en spatborden

Pirelli heeft al een steentje bijgedragen door met een verbeterde full wet band te komen. Afgelopen seizoen bleek de blauwgerande Cinturato immers in zeer beperkte omstandigheden te werken. Bij uiteindelijke herstarts werd de band vaak zelfs onmiddellijk gedumpt ten faveure van de intermediate.

Vanuit de F1 en de FIA komt echter een zeer ongebruikelijke oplossing: een wet weather kit. Die mooie Engelse term komt uiteindelijk neer op een ordinaire set spatborden. De bodykit moet het tweede grote probleem van regenraces op gaan lossen door de spray uit de lucht te houden. Zo wordt het zicht verbeterd en kan er weer geracet worden.

Spatbordentests

De plannen voor de anti-regen wielkasten werden gepresenteerd tijdens een vergadering van de F1 Commission. Recent werden er bij de daaropvolgende vergadering vervolgstappen aangekondigd. De FIA wil het pakket in het midden van het seizoen gaan testen op het circuit, maar heeft daar de hulp van de teams bij nodig. De organisatie werkt aan een vrijstelling van de aerodynamische testrestricties en de budget cap om het testprogramma mogelijk te maken:

"De FIA is dankbaar voor de aanbiedingen van steun gedaan door de teams voor het natweer pakket-project, zoals die gepresenteerd was bij de laatste vergadering van de F1 Commission. Een Technical Directive wordt voorbereidt om de teams toe te staan zulk testwerk te doen buiten de Aerodynamic Testing Restriction-limieten en buiten de budget cap. Tests op de baan worden gepland voor het tweede en derde kwartaal van 2023."

Welke teams precies zullen deelnemen aan de tests en wanneer de spatborden eventueel ingevoerd kunnen worden is nog niet bekend.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool