Formule 1 kijkt naar Le Mans prototypes om regenraces te verbeteren

Met behulp van de lessen uit de LMP1 moet het fiasco van Spa in de toekomst voorkomen gaan worden.

Formule 1 kijkt naar Le Mans prototypes om regenraces te verbeteren

Het staat ons inmiddels in het geheugen gegrift: de eindeloos lange non-race die door moest gaan voor de Grand Prix van België. Vanwege dichte spray en grote plassen staand water durfde de organisatie het niet aan om de race daadwerkelijk van start te laten gaan.

Verder dan een paar rondjes achter de safety car om contractbreuk te voorkomen kwam het nooit. De unieke omgeving van het Belgische circuit zorgde ervoor dat het opgeworpen water langer vastgehouden werd, maar de FIA wil het probleem aan gaan pakken bij de bron. Om nog zo'n blamage te voorkomen zullen de wagens aangepast moeten worden.

Spray in 2022

Volgend jaar zal de sport met een volledig nieuw aerodynamisch pakket te maken gaan krijgen. Twee jaar na het aankondigingen van dat reglement gaat de FIA onderzoek doen naar de hoeveelheid spray die de 2022 auto's zullen produceren. In een poging om de hoeveelheid opgeworpen water terug te dringen is FIA technisch directeur Pat Symonds volgens Ross Brawn het gesprek aangegaan met de coureurs, met name de mensen die met in andere disciplines actief geweest zijn:

"Wat betreft [het racen in] de regen is er gestart met wat interessant werk op het gebied van spray en de zichtbaarheid. Pat Symonds en sommige FIA-mensen hebben de afgelopen races met de coureurs gepraat over hun ervaringen op Spa en in het algemeen. Zeker met coureurs die met andere auto's geracet hebben."

LMP1-wagens

Met name de ervaringen van Fernando Alonso bleken van onschatbare waarde voor het FIA-team. De Spanjaard is tegenwoordig niet alleen tweevoudig wereldkampioen Formule 1, maar ook tweevoudig Le Mans winnaar met Toyota. Alonso's verhalen over de TS050 LMP1 gaven de officials interessante inzichten in de manier waarop een andere racewagen met hoge downforce spray genereert:

"Fernando was zeer interessant want hij zei dat het vermogen van een sportwagen om in de regen te racen veel beter was dan dat van een F1-wagen. In sommige aspecten zou je misschien denken dat het [met een LMP1] best uitdagend is, met een voorruit en ruitenwissers etcetera, maar hij zei dat de manier waarop de spray van de auto af komt anders is [dan bij F1]."

Zichtbaarheid gaat voor

Naast de zichtbaarheid wil Brawn ook gaan kijken naar verbeterde banden om het gevreesde aquaplaning te voorkomen. Hij onderkent echter dat het fenomeen nooit helemaal weggenomen kan worden met ander rubber. Focussen op het verminderen van de spray en het verbeteren van de zichtbaarheid heeft dus de prioriteit:

"We gaan de spray van de nieuwe auto's bestuderen. We hebben een paar ideeën waar we aan kunnen werken. Maar het is zeker iets dat we zullen bekijken, om te zien hoe we dingen kunnen veranderen. De twee grote problemen in de regen zijn zichtbaarheid en aquaplaning. Aquaplaning is een uitdaging voor de banden, en op bepaald punt kun je het niet oplossen. De zichtbaarheid is iets dat we misschien kunnen verbeteren en waar we naar zullen kijken."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Toyota Gazoo Racing