'Saoedi Arabië probeert de Formule 1 te kopen' 

Ja, dat lees je goed: de mensenvrienden uit het Midden-Oosten hebben een enorme zak oliedollars op tafel gelegd om de koningsklasse van de autosport in te lijven. Ondanks een bijzonder hoog bod had rechtenhouder Liberty Media echter (voorlopig) geen trek in de deal.

'Saoedi Arabië probeert de Formule 1 te kopen' 

De Formule 1 heeft de schijn van een sport, maar het is toch ook en vooral big business. Onder de vleugels van Amerikaanse mediagigant Liberty Media is de F1 enorm in waarde gestegen, onder andere vanwege de toetreding to social media, Netflix-projecten zoals Drive To Survive en steeds meer Grand Prix in lucratieve groeimarkten zoals de VS. Al dat recente succes heeft de sport in de kijker gebracht van de grootste spelers op de markt.

Kroonjuweel

Er zijn maar weinig spelers groter dan de overheid van Saoedi Arabië. Het mensonvriendelijke olieimperium zou volgens Bloomberg hevig geīnteresseerd zijn in de overname van de Formule 1.

Als de tweede grootste olieproducent heeft de Saoedische overheid er uiteraard baat bij om de grootverbruikende sport in te lijven. Via staatsoliebedrijf Aramco en de Grand Prix in Jeddah zijn de links met de F1 bovendien bijzonder sterk. De F1 zou het kroonjuweel kunnen worden van de groeiende portfolio 'Westerse' sporten en teams die de Saoedisch er op na houden. De term 'sportswashing' kan dan in ieder geval meteen weer van stal.

20 miljard

De Saudi's waren volgens Bloomberg bijzonder vastberaden om de Formule 1 over te nemen. De overheid legde namelijk zo'n 20 miljard dollar op tafel om Liberty Media de streep over te lokken.

Ter illustratie: het Amerikaanse concern nam de sport in 2017 over van investeringsmaatschappij CVC Capital voor 'slechts' 4.6 miljard dollar. Bovendien is de geschatte waarde van de F1 op dit moment zo'n 15.2 miljard. Op de korte termijn zou Liberty dus een enorme winst maken.

De Amerikanen bedankten echter voor de eer. De groei van de F1 lijkt op dit moment immers niet te stoppen, en de lucratieve Amerikaanse, Aziatische en oliemarkten zijn nog lang niet uitgeperst. Op de langere termijn zou Liberty dus juist enorme inkomsten mislopen.

Voor de Saudi's is dit echter geen probleem: het bod blijft namelijk gewoon op tafel tot de mediagigant zich bedenkt. Wellicht volgt er zelfs nog een verhoging. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat de Formule 1 een nieuwe set commerciële overlords krijgt.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool