Saoedi Arabië's Jeddah Corniche Circuit blijft kalender bezetten tot 2027

De zielloze lint asfalt langs de kustlijn van Jeddah zal ons nog even flink lastig gaan vallen. Het circuit blijft nog tot tenminste 2027 op de kalender vanwege vertragingen met het megalomane Qiddiya-complex.

Saoedi Arabië's Jeddah Corniche Circuit blijft kalender bezetten tot 2027

De Grand Prix van Saoedi Arabië is van alle kanten bedekt in controverse. Racen in een land waar mensenrechten een vage suggestie zijn, een groen imago promoten met geld van een staatsoliebedrijf en letterlijke bomaanslagen vlakbij het circuit zijn natuurlijk allemaal twijfelachtige kwesties.

Vanwege alle kritiek op randzaken wordt echter nog vaak vergeten hoe verschrikkelijk het Jeddah Corniche Circuit zelf is. De extreem hoge snelheden, blinde bochten en onverbiddelijke muren hebben het stratencircuit geen geweldige reputatie opgeleverd. In een poging de criticasters het zwijgen op te leggen doet de organisatie voor 2023 een tweede revisieronde, maar de inherente problemen zullen nooit echt opgelost kunnen worden.

Qiddiya Speed Park

De problemen met het circuit echt oplossen stond dan ook nooit op de agenda van de organisatie. Jeddah diende immers als een tijdelijke vluchthaven voor de Formule 1 in afwachting van de bouw van een splinternieuw circuit. De Saoedische overheid werkt namelijk aan Qiddiya, een gigantisch complex dat als hoofdstad van de entertainment, kunst en sport neergezet moet worden.

Een van de onderdelen van het complex is het 'Speed Park', dat rond een enorm Formule 1 circuit gebouwd zal worden. De baan zal langer worden dan het zeven kilometer lange Spa Francorchamps en net als Suzuka een crossover krijgen. Rondom het circuit zullen zwembaden, hotels en andere faciliteiten uit de grond gestampt worden. In een van de renders rijden de wagens zelfs onder een infinity pool door.

2027

Het mag geen verrassing zijn dat het megaproject nog wel even op zich laat wachten. De bouw duurt echter nog langer dan gepland, waardoor de locatie in Jeddah nog een paar jaar extra door zal moeten. Het Jeddah Corniche Circuit zal het contract zelfs bijna volledig vol moeten maken.

De Saoedische overheid rekent er immers op dat Qiddiya pas in 2028 klaar zal zijn om een Grand Prix te organiseren. Saodie Arabië heeft op dit moment een contract met de F1 tot 2030. De komende vijf edities zullen dus afgewerkt moeten worden op het omstreden stratencircuit.

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool, Qiddiya, Formula 1