In de geschiedenis van de Formule 1 zijn er een paar races de een diepe indruk achtergelaten hebben. Denk bijvoorbeeld aan Imola 1994, Indianapolis 2005 en Suzuka 2014.
Vorig jaar werd de Grand Prix van België aan dat rijtje toegevoegd. Vanwege aanhoudende zware regenval, mist en dichte spray werd er op Spa uiteindelijk niet meer gereden dan absoluut nodig was om terugbetaling van de tickets te voorkomen.
Drastisch maatregel
Het vermijden van het uitbetalen van compensatie aan de toeschouwers en tv-maatschappijen was dan wel een succes, maar het Spa-fiasco bracht enorme schade toe aan de reputatie van de Formule 1 en de FIA.
De non-race werd in recordtijd toegevoegd als één van de slechtste en meest beschamende evenementen uit de geschiedenis van de sport. In een poging eenzelfde blamage te voorkomen hebben de organisaties plannen gemaakt voor een drastische maatregel.
Spatbord erop
Met de introductie van de nieuwe ground effect auto's is de actie op de baan verbeterd, maar tijdens de regenraces in Monaco en Japan bleek dat de spray vanuit de wagens nog dichter was dan voorheen. De kans op een tweede Spa is dus nog groter geworden. Met de halve Grand Prix van Japan kwam de sport er immers akelig dichtbij.
Volgens de F1 Commission onder leiding van voormalig Benetton, Ferrari, McLaren en Manor-aerodynamicus Nikolas Tombazis is er maar één echte oplossing: spatborden. Voor specifieke races waarbij er een grote kans op hevige regen is zullen de teams verplicht worden om de definitie van een 'open wheel'-racer iets op te rekken. De GP's van België, Japan en Brazilië werden genoemd als voorbeelden.
'23 of '24?
Volgens de concepttekening van The Race-analist Rosario Giuliana zullen de anti-spray spatborden weinig meer zijn dan grote vlakken carbon. Afgaande op de tekening lijken de spatborden in aerodynamisch opzit te gaan werken als twee grote parachutes. Elk zichzelf respecterende aerodynamicus zou gruwelen van de apparaten.
Het is nog niet duidelijk hoe het daadwerkelijke ontwerp eruit gaat zien, maar Tombazis durft al wel voorzichtig naar buiten te brengen dat de spatborden in de tweede helft van 2023 hun debuut zullen kunnen maken:
"We proberen te kijken of het ons wel of niet zal lukken om een pakket klaar te hebben voor de tweede helft van het seizoen volgend jaar, waar je soms meer potentiële regenraces hebt. Maar dat is in meerdere opzichten een uitdaging. We hebben er nog geen deadline op gezet. Maar voor 2024 ben ik er vrij zeker van dat het er zal zijn."
Het plan voor open wheel auto's zonder open wheels doet denken aan een bijzondere periode in de Duitse Interserie. In de jaren '90 kregen F1-wagens uit de achterhoede een tweede leven in dat kampioenschap.
Volgens de reglementen moesten de wielen echter bedekt worden, waardoor er unieke diersoort ontstond: F1-chassis met spatborden. De auto's trokken ten strijde tegen een allegaartje van CART-machines, Group C prototypes en allerlei andere unieke creaties.
- Red Bull Content Pool