Hamilton tegen bandenwarmerverbod: 'Niet duurzaam en gevaarlijk'

De zevenvoudig wereldkampioen ziet helemaal niets in het plan van de FIA om bandenwarmers compleet af te schaffen. Sir Lewis ziet de maatregel als veel te gevaarlijk en helemaal niet duurzaam en groen.

Hamilton tegen bandenwarmerverbod: 'Niet groen en gevaarlijk'

In een poging kosten te besparen, een duurzamer imago te projecteren en meer spektakel te creëren is de FIA al jaren bezig om een bandenwarmerverbod in te stellen in de Formule 1. Keer op keer wordt de maatregel echter weggestemd. De beste teams en coureurs van de wereld zien er namelijk niets in om na een pitstop rondenlang te moeten ploeteren met ijskoud rubber. Bovendien vormt het concept een flinke uitdaging voor het lang niet altijd zo betrouwbare Pirelli.

Sir Lewis stemt tegen

Ondanks de consistente tegenstand waagt de organisatie het er dit jaar opnieuw op. Nu de budget cap geïnstalleerd is en klimaatgerelateerde zorgen veel prominenter zijn lijkt het een goed moment om het verbod op de bandendekens eindelijk door te drukken. Vreemd genoeg heeft de FIA echter tegenspraak gekregen van een van de grootste milieuridders op de grid: Sir Lewis Hamilton. Tegenover Motorsport.com verklaart de Brit niet in te zien waarom het weglaten van bandenwarmers beter zou zijn voor het milieu. Daarnaast vindt hij het veel te gevaarlijk:

"Ik vind dat het gevaarlijk is. Ik heb getest zonder bandenwarmers, en er zal een incident plaatsvinden op een bepaald punt. Dus ik denk dat het de verkeerde beslissing is. Je moet meerdere ronden rijden om de banden werkend te krijgen."

"Het hele argument is dat bandenwarmers weghalen duurzamer en groener zal zijn, maar in feite moeten we juist meer brandstof verbranden om temperatuur in de banden te krijgen. Je hebt meer zorgen als je naar buiten rijdt: je glijdt in het rond en het is heel nerveus. Als iemand anders op banden rijdt die niet werken kun je makkelijk met ze botsen. Dus het is een zinloze onderneming."

Bijzondere bezwaren

Hamilton's tegenzin komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Het is immers bekend dat de Mercedes van vorig jaar moeite had om zijn Pirelli's warm te krijgen. Aangezien de auto van dit jaar een evolutie is van die machine is dat probleem nog altijd aanwezig. Een verbod op bandenwarmers zou dus wel eens hard aan kunnen komen voor het team.

Aangezien vrijwel geen enkele andere raceserie de bandendekens gebruikt is het verhaaltje over gevaar ook niet echt serieus te nemen. Zelfs de IndyCar doet het immers zonder, zelfs op de grootste en snelste ovals. Het idee dat twintig van de beste coureurs niet om zouden kunnen gaan met koud rubber is dus een beetje onzinnig.

Loze poging

Gezien de geschiedenis rond het bandenwarmerverbod zal de zoveelste poging van de FIA waarschijnlijk wederom gaan falen. Ondanks de onzinnige bezwaren van de mogelijke maatregel zijn er immers ook geen echte voordelen te bedenken, afgezien van de kostenbesparing en een kleine kans op meer spektakel. Voorlopig gaan de knusse bandendekens dus nergens heen.

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress, Formula 1