Uitgelegd: het nieuwe kwalificatieformat voor Hongarije

Het is weer zover: voor de race nabij Budapest heeft de FIA opnieuw een nieuw format bedacht. De 'Alternative Tyre Allocation' moet de F1 groener en spannender gaan maken.

Uitgelegd: het nieuwe kwalificatieformat voor Hongarije

De introductie van een nieuw en 'veel beter' format voor het Grand Prix-weekend is inmiddels bijna routine geworden. Op aansturen van Liberty Media en de FOM wordt er constant gesleuteld aan het schema voor het raceweekend.

De beruchte Sprint is inmiddels immers al toe aan een derde variant. De nieuwste verbetering luistert naar de pakkende naam 'Alternative Tyre Allocation' (ATA). De gewijzigde kwalificatiesessie moet het groene imago van de Formule 1 gaan opvijzelen en tegelijkertijd voor een spannende show zorgen op de zonda.

Derde poging

De ATA stond eigenlijk gepland voor de Grand Prix van Emilia Romagna op Imola, maar werd teruggetrokken toen die race door zware overstromingen afgelast werd. Het format werd opnieuw van stal gehaald voor het Sprint Shootout-weekend in Oostenrijk, maar kon door regen niet ingezet worden. Dit weekend doet de Formule 1 in Hongarije een derde poging om de ATA door te drukken.

Wat is ATA?

De Alternative Tyre Allocation is erop gericht om het aantal sets banden per coureur te verminderen. Momenteel krijgt elke coureur door Pirelli dertien sets toegewezen. Dat aantal wordt onder de ATA teruggebracht naar elf. Zo bespaart de Italiaanse bandenboer per race twintig sets banden per coureur per race. Dat stapelt zich op naar 480 sets voor een volledig 24-race tellend seizoen.

De besparing wordt mogelijk gemaakt door de teams te verplichten een enkele set banden te gebruiken bij de kwalificatie. In Q1 mag alleen de Hard gebruikt worden, in Q2 de Medium en in Q3 de soft. Zo blijven er na aftrek van de sets voor de vrije trainingen twee sets Hard, Medium en Soft over voor de race.

Zachter rubber, betere show

Max Verstappen en Mario Isola in Oostenrijk.

Doordat er meerdere sets met meerdere compounds overblijven voor de zondag durft Pirelli het aan om het rubber een stuk zachter te maken voor Hongarije. Volgens Pirelli F1-chef Mario Isola kunnen de teams met meer sets immers meer pitstops doen, wat dan weer zorgt voor meer onvoorspelbaarheid en spektaktel tijdens de race. Isola hield de pers echter voor dat er altijd teruggegrepen kan worden naar de oude formule:

"We kunnen een graad zachter gaan, en zelfs als dat het aantal stops verhoogd, hebben ze genoeg banden. Met het huidige systeem, ik wil niet zeggen dat het riskant is, want ze zullen gewoon meer pitstops moeten doen, maar als ze naar de race komen met maar één set Hard, één set Medium en de rest allemaal Soft, en de Soft is te zacht, is het niet ideaal voor de race. Dan hebben we een situatie die niet natuurlijk is en niet wat we willen."

"Als het werkt, houden we de ATA regels. Als het niet werkt, gaan we terug naar de vorige. De aanpak is de juiste want helaas, zelfs als je elk mogelijk detail probeert te voorspellen, is er altijd iets dat onvoorspelbaar is."