De laatste paar seizoenen lijkt er geen moment voorbij te gaan zonder dat de Formule 1 en de FIA aan het Grand Prix-format proberen te sleutelen. De normale indeling die sinds 2006 aangehouden is werd in 2021 al op de schop gegooid met de komst van het Sprint-weekend, maar die verandering was niet genoeg.
F1 CEO Stefano Domenicali is er immers van overtuigd dat elke sessie van het weekend een zinderende show vol verrassingen en spektakel moet zijn. Het volgende wapenfeit in de strijd voor sensatie is de flitsend genaamde 'Alternative Tyre Allocation'.
Verplichte compounds
Het ATA-format past de standaard kwalificatie aan door voor elke sessie een andere bandencompound voor te schrijven. Zo zou elk team in Q1 op de Hard moeten rijden, in Q2 over moeten stappen op de Medium en Q3 moeten doen met de Soft. Mocht het gaan regenen tijdens de kwalificatie dan vervalt de verplichting uiteraard.
Via de ATA wil de sport het aantal banden per weekend verminderen. Minder banden betekent immers minder uitstoot en een groener imago. Daarnaast zou het format voor verrassingen kunnen zorgen, aangezien sommige auto's beter om kunnen gaan met bepaalde variaties van het Pirelli rubber.
Voor de show
Na de eerste kwalificatie van 2023 werd de top drie aan de tand gevoeld over het nieuwe format. Max Verstappen, Sergio Perez en Charles Leclerc konden echter alledrie geen positieve woorden vuilmaken aan het idee. De mannen van Red Bull serveerden de ATA af als niets meer dan een gimmick voor de show. Ook Leclerc zag niet in waarom het prima werkende standaard format op de schop moest:
Verstappen: "Ik hoop dat het niet koud zal zijn in Imola. Anders zal het lastig worden. Het is hetzelfde voor iedereen, maar ik denk niet dat we dit soort dingen moeten doen in de kwalificatie. Ik zie het voordeel er niet echt van. Het is beter dat we ervoor zorgen dat alle auto's dicht bij elkaar zitten en competitiever zijn dan dat we het proberen op te schudden op die manier, wat waarschijnlijk voor de show is."
Perez: "Ik denk dat het gewoon voor de show is. Ik denk dat we dat niet nodig hebben. Als je de kwalificatie ziet die we vandaag hadden, hoe close aalles was, dan hoef je niet echt iets te veranderen. We zullen het zien wanneer we het proberen. Maar ik denk niet dat er een noodzaak is om iets te veranderen dat goed werkt."
Leclerc: "Ik heb niet het gevoel dat er een noodzaak was om dat te veranderen, maar laten we het proberen en bekijken."
Knockout-qualifying (2016)
De laatste keer dat de Formule 1 een ander kwalificatieformat probeerde was in 2016. Slechts twee weken voor de start van het seizoen werd het knockout-systeem geïntroduceerd, waarbij in de tweede helft van elke sessie elke 90 seconden de langzaamste coureur uitgeschakeld werd.
De F1 hoopte daarmee de teams te motiveren om hun auto's meer de baan op te sturen, maar bereikten het tegenovergestelde. In de eerste helft van de sessie zette iedereen een tijd, waarna de auto's naar binnen gehaald werden en de baan leeg bleef. Na een blamage in Melbourne werd het oude format haastig teruggehaald voor de volgende race in Bahrein.
- NL Beeld / Proshots