Sainz pleit voor nieuw kwalificatieformat met videogame 'ghost cars'

Carlos Sainz Jr. denkt de oplossing te hebben voor de verkeersproblemen in de kwalificatie. De Spanjaard wil terug naar een single lap shootout format. Om het interessant te houden voor de TV-kijker moet er een 'ghost car' toegevoegd gaan worden.

Sainz pleit voor nieuw kwalificatieformat met videogame 'ghost cars'

Op aansturen van mediagigant Liberty Media wordt er nog altijd druk gesleuteld aan het format van de Formule 1. De Amerikanen proberen van alles om de puristische, voor de gewone man vaak saaie sport om te toveren tot een sensationeel kijkcijferkanon.

Dit weekend zet de F1 het ultieme product van die denkwijze voor de tweede keer in: het bizarre Sprint Shootout-format. Met twee kwalificatiesessies en twee races moet het nieuwe weekend de aandacht van de kijker drie dagen lang volledig vasthouden.

Een dubbele kwalificatie betekent echter ook dubbele problemen: op de korte en snelle Red Bull Ring hebben de coureurs immers maar al te vaak last van langzaam rijdende collega's. Een vrije ronde vinden is een flinke uitdaging, en blokkeeracties kunnen leiden tot harde straffen.

Single-lap qualifying

De verzamelde pers in Spielberg legde de kwestie van de kwalificatieproblemen voor aan onder andere Fernando Alonso en Carlos Sainz Jr. Fernando kwam meteen met een oplossing in de vorm van single lap qualifying, een format dat in gebruik was tussen 2003 en 2005.

Elke coureur kreeg hierbij de baan voor zichzelf en een enkele vliegende ronde om een tijd te zetten. Van verkeer was er dan uiteraard geen sprake. Sainz ging volledig mee in het voorstel van zijn landgenoot en idool:

"Single-lap qualifying is misschien iets om mee te experimenteren, zoals Fernando zei, ook misschien in Sprint-weekenden om te proberen of het werkt."

"Ik was er persoonlijk een groot fan van, want ik hou van dat gevoel om het hele circuit voor jezelf te hebben en de druk te hebben om alleen in de ronde te presteren. Ik denk dat dat heel goed zou zijn voor ons. Voor onze sponsors en voor iedereen."

Ghost Car

Ghost car in Gran Turismo Sport.

Sainz erkende dat een enkele auto op de baan wellicht een beetje saai en verwarrend kan zijn voor de gemiddelde TV-kijker. Als oplossing stelde hij een oud trucje uit de gamewereld voor: de ghost car.

Een digitale, doorschijnende versie van de auto die tot dan toe de snelste tijd reed zou een element van spanning moeten introduceren. Zo zou je precies kunnen zien of de op dat moment rondscheurende coureur de tijd aan het verbeteren is.

"Misschien zou het voor de TV een beetje saai voor jullie zijn, dat weet ik niet, het hangt af van de technologie. Je moet ook animaties inzetten bij die enkele ronde, dat je een 'ghost car' erin kan zetten van de snelste ronde."

"Ik denk dat met de technologie die we tegenwoordig hebben, zoiets als dat haalbaar zou kunnen zijn met de mini-sectoren, met de ghost cars, met dat soort dingen waarvan ik denk dat we ernaar moeten kijken."

Formule 1
  • Polyphony Digital, Red Bull Content Pool, NL Beeld / Proshots