Sargeant: 'Sprint Shootout is veredelde testsessie voor kleine teams'

Het nieuwe Sprint Shootout-format zal volgens Williams-rijder Logan Sargeant het tegenovergestelde effect hebben. In plaats van meer risico's nemen en voor meer spektakel te zorgen zullen de coureurs buiten de punten de race als een extra testsessie gaan behandelen.

Sargeant: 'Sprint Shootout is veredelde testsessie voor kleine teams'

De F1 probeert dit weekend in Baku een nieuwe versie van het Sprint-weekend uit. Vanaf nu staat de zaterdag volledig los van de rest van het weekend, met een eigen kwalificatie en een sprintrace waarvan het resultaat niets met de startopstelling van de Grand Prix te maken heeft.

De F1 en rechtenhouder Liberty Media hopen met deze wijziging eindelijk de spanning, sensatie en het spektakel te produceren dat beloofd werd bij de introductie van de Sprint in 2021.

Extra testsessie

Volgens Williams-rijder Logan Sargeant zal het nieuwe format echter het tegenovergestelde effect hebben. De puntentelling van de Sprint is immers niet aangepast, waardoor er buiten de top 8 geen punten te verdienen zijn. Bovendien is de maximale score slechts 8 punten in plaats van 25.

Aangezien het eindresultaat van de sprintrace uitgewist wordt voor de Grand Prix heeft meer dan de helft van de grid eigenlijk niets om voor te vechten. Als de volgorde na de eerste paar ronden duidelijk geworden is zullen mannen zoals Sargeant de 17-ronden lange race gaan behandelen als een extra testsessie voor de zondag:

"lk denk dat je in die situatie je het gaat gebruiken om, gewoon realistisch gezien, informatie te vergaren voor de GP op de zondag. Tegelijkertijd kan het gek gaan in bocht 1 en kun je in een goede positie terechtkomen waarbij je wat punten kan scoren. Dus er kan van alles gebeuren, zeker hier [in Baku]. Maar ik denk dat als je niet in de punten rijdt na de eerste zes, zeven ronden, dat je het meer gaat gebruiken als een testsessie."

De chaos van Baku

De fundamentele problemen met de Sprint zouden dit weekend echter verbloemd kunnen worden door het karakter van Baku's stratencircuit. De baan levert consistent volledige chaos op, met name tijdens openingsrondes en herstarts. Flinke crashes vooraan in het veld zullen ervoor kunnen zorgen dat de volgorde flink opgeschud wordt.

Mogelijk worden er zelfs coureurs uitgeschakeld, waardoor de grid voor de Grand Prix een stuk kleiner wordt. Op alle andere Sprint circuits (Red Bull Ring, Spa Francorchamps, Qatar, COTA en Interlagos) gaat die vlieger echter niet op.

Formule 1
  • NL Beeld / BrunoPress