GP Qatar te zwaar voor coureurs: flauwvallen, braken en opgaves

De race in de woestijn eiste zijn tol van veel coureurs. De extreme hitte veroorzaakte zware uitdroging, met alle gevolgen van dien.

GP Qatar te zwaar voor coureurs: flauwvallen, braken en opgaves

De Formule 1 kent tegenwoordig steeds meer circuits op plekken waar overdag niet te racen is. De Grand Prix van Bahrein, Saoedi Arabië, Singapore, Qatar, Las Vegas en Abu Dhabi worden allemaal 's nachts verreden om mens en machine te sparen.

Afgelopen weekend bleek die maatregel in Qatar niet afdoende te zijn. Op het koudste punt van de nacht was het immers nog altijd 29 graden. Die extreme temperatuur had helaas de nodige gevolgen.

Gesloopte coureurs

Bij de postrace interviews en in de cooldown room hadden winnaar Max Verstappen en P2-finisher Oscar Piastri het al knap zwaar maar voor een paar conculega's pakte de race nog onaangenamer uit.

Williams-rijder Logan Sargeant moest tijdens de Grand Prix al opgeven nadat hij onwel werd. De Amerikaan was eerder in de week al verzwakt door een griep en bleek uiteindelijk zware uitdrogingsverschijnselen te hebben. Teamgenoot Alex Albon werd na de race nog even nagekeken vanwege dezelfde symptomen.

Alpine's Esteban Ocon en Aston Martin's Lance Stroll kwamen er het slechtst vanaf. De Fransman verspreidde na zestien ronden zijn lunch al over de binnenkant van zijn helm, waardoor hij meer dan veertig ronden met een zuur luchtje moest leven. Bij Lance kwam het zelfs zo ver dat hij na de race kortstondig flauwviel. Uit beelden vanaf zijn onboard camera blijkt hoe zwaar de Canadees het had.

Met dank aan Pirelli

De extreme temperaturen en relatief hoge luchtvochtigheid waren al erg genoeg, maar de coureurs werden nog verder afgemat door een op het laatste moment geïntroduceerde regelwijziging.

Vanwege problemen met de banden stelde Pirelli een maximum stint van 18 ronden voor alle compounds in. Hierdoor werd de Grand Prix eigenlijk een serie korte sprints, aangezien banden sparen geen zin meer had. Dit zette nog meer druk op de coureurs, die vrijwel de hele race voluit moesten gaan.

2024

Gelukkig lijkt een herhaling van de hels hete race in Qatar onwaarschijnlijk. De F1 heeft de Grand Prix voor volgend jaar namelijk veel later gepland. In plaats van het weekend van 6-8 oktober vindt het evenement plaats op het weekend van 29 november tot 1 december.

Het is te hopen dat de woestijn tegen die tijd iets afgekoeld is. Bovendien zal Pirelli volgend jaar waarschijnlijk beter rubber meenemen, waardoor de coureurs meer rust zullen krijgen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots