'F1-circuit Las Vegas te koud om op te racen'

Raar, maar waar: het stratencircuit op The Strip is eigenlijk veel te koud voor de Formule 1. De baantemperaturen zullen naar verwachting zelfs te laag zijn voor een wintertest.

'F1-circuit Las Vegas te koud om op te racen'

De Grand Prix van Las Vegas heeft aan alle kanten de schijn tegen. Het evenement is het ongelukkige boegbeeld van F1's transformatie van serieuze sport tot extreem commercieel entertainmentcircus. De toeristisch voordelige maar volledig onlogische locatie, het ongeïnspireerde circuit, exorbitante ticketprijzen, tribunes zonder zicht op de baan en maffia-achtige praktijken richting lokale bedrijven hebben de race bij voorbaat al een verschrikkelijk imago gegeven.

Ijskoud circuit

Alsof het bovenstaande al niet erg genoeg was zal de Las Vegas GP naar verwachting nog een tegenslag te verduren krijgen: de baantemperaturen worden namelijk veel te koud. Volgens de laatste voorspellingen zal de nachtrace te maken krijgen met baantemperaturen van rond de 10 graden Celsius. Het woestijnklimaat van Nevada zorgt er immers voor dat het 's nachts enorm afkoelt.

Dat betekent dat de teams en bandenleverancier Pirelli voor een flinke uitdaging komen te staan. Dit soort temperaturen werd voorheen alleen gezien bij de wintertests in Barcelona. Alleen in coronaseizoen 2020 werden er bij Grand Prix lagere temperaturen gemeten. Op de Nürburgring zorgde een baantemperatuur van 8 a 9 graden voor grote problemen. AlphaTauri technisch directeur Jody Egginton verwacht dat de teams het moeilijk zullen krijgen in de bekende gokstad:

"[Het circuit] heeft zoveel lange rechter stukken, best veel lagesnelheidsbochten, een laag hogesnelheidsgehalte. Dus misschien een baan die lijkt op Baku, zo'n soort layout. De temperaturen zullen waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen worden. Ik denk dat we baantemperaturen van 10 graden verwachten, dus net zoals de winteretest. We hebben vele jaren wintertests gedaan in Barcelona bij dit soort temperaturen. Dus het zal niet compleet nieuw voor ons zijn. Maar het is zeker een stap verwijderd van waarin we normaal gesproken opereren."

Sebastian Vettel test de Red Bull RB8 op een koud Barcelona, februari 2012.

Te koud om te racen

Andrew Shovlin.

Mercedes trackside engineer Andrew Shovlin deed nog een schepje op bij de voorspellingen van Egginton. Volgens de Brit zou het zomaar kunnen voorkomen dat de baan veel te koud wordt om op te kunnen rijden. Het Pirelli-rubber is namelijk niet berekend op temperaturen van 10 graden of minder. Het zal in Las Vegas waarschijnlijk onmogelijk worden om een fatsoenlijke ronde neer te zetten:

"Het zal ervan afhangen hoe koud het precies is. Als de baan naar enkele cijfers gaat, dat is vaak een gebied waarin je gaat wintertesten. Je doet een run, het is heel moeilijk voor de banden om ze of op temperatuur te krijgen, of er is graining en andere dingen. En soms wacht je gewoon tot het een beetje opwarmt. Dus om echt te racen en kwalificeren in die omstandigheden zal interessant worden. Als het aan het heel koude eind van de voorspellingen komt, dan is het moeilijk om te weten hoe alles gaat werken."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team