Williams praat fikse crashes Sargeant goed: 'Kleine foutjes verbloemen progressie'

De eerste Amerikaanse fulltime F1-coureur sinds 2006 heeft een reputatie opgebouwd als professionele brokkenpiloot. Volgens Williams zijn de enorme klappers echter bijzaak. Logan toont kennelijk goede progressie.

Williams praat fikse crashes Sargeant goed: 'Kleine foutjes verbloemen progressie'

De Formule 1 heeft het decennialang moeten doen zonder een Amerikaanse coureur. Na de explosie in populariteit van de sport via Netflix en het toevoegen van nog eens twee Amerikaanse races was de nood recent hoger dan ooit. Uiteindelijk wist Williams aan de vraag te voldoen door F2-coureur Logan Sargeant naar binnen te slepen.

De Florida Man eindigde het kampioenschap van 2022 als vierde met twee overwinningen, twee podiums en 117 punten achterstand op Aston Martin's derde rijder Felipe Drugovich. Sargeant was duidelijk geen supertalent, maar niemand verwachtte dat hij de nieuwe Nicholas Latifi zou worden. Vanwege zijn harde crashes in zowel trainingen, kwalificaties als races is biedt Logan bijna dezelfde garantie op een rode vlag of safety car als zijn illustere voorganger.

Sargeant's vernielde Williams op Zandvoort.

Best kleine foutjes

Als de enige coureur zonder contract voor volgend jaar - en met mannen als Liam Lawson op de loer - lijkt de positie van Sargeant bij Williams steeds instabieler. Vrijwel iedereen in de paddock zet grote vraagtekens bij Logan's kansen op contractverlenging. Iedereen, behalve Williams.

Hoofd voertuigdynamiek Dave Robson liet tegenover Autosport namelijk weten helemaal tevreden te zijn met de vorm van de Amerikaan. De vele spins en de enorme, spectaculaire crashes zijn daarbij geen factor. De fout op Suzuka die ervoor zorgde dat hij met een 10 seconden tijdstraf vanuit de pits moest starten met een haastig opgebouwde auto noemde Robson zelfs 'eigenlijk best klein', ondanks het feit dat Sargeant met volle overstuur doodleuk gas bleef geven en zelfs opschakelde:

"Ik denk dat het onvermijdelijk is dat [de crashes] de koppen halen. Ik denk dat het zijn stabiele prestaties een beetje verbloemd heeft en die weekend ging eigenlijk erg goed. Het is zo'n moeilijk circuit om naartoe te gaan en hij ging er heel goed mee om op vrijdag, bouwde daarop voort op zaterdag en verloor het toen op de laatste bocht van de eerste ronde...en het was eigenlijk een best kleine fout."

"Het is gewoon bij die bocht dat als je het gras raakt, je in een heleboel problemen komt en dat was echt jammer. Maar ja, ik denk dat het klopt dat de crashes sinds Zandvoort hebben overschaduwd wat verder redelijke vooruitgang geweest is. "

Crashend naar het verleden

Ondanks de vreemde vergoelijking van Sargeant's brokken moet Robson erkennen dat het regelmatig volledig in puin rijden van je auto de nodige problemen oplevert. Sargeant vernielt op zo'n rap tempo FW45-onderdelen dat het team binnenkort noodgedwongen terug zal moeten grijpen naar oudere reserveonderdelen. Van de geüpdatete delen zijn immers niet genoeg op voorrad:

"Tot op zekere hoogte zul je terug moeten gaan naar de oude specificatie, want voor alle delen die lange ontwikkelingsperiode hebben en dan over de hele wereld getransporteerd moeten worden is het eigenlijk al te laat om nieuwe te maken."

Robson deed zijn ietwat hoopvolle uitspraken nog voor de start van de race op zondag, waarbij Sargeant op een bijzonder knullige manier Valtteri Bottas van de baan ramde. Williams heeft dus in ieder geval nog een voorvleugel kunnen wegstrepen.

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press