Horner ziet weinig positieven voor Pérez: 'Enige redelijke aan de race was ontlopen penalty'

De zondag op Suzuka was één groot drama voor Sergio Pérez. Zelfs RBR-chef Christian Horner kon bijna geen positieve elementen bedenken.

Horner ziet weinig positieven voor Pérez: 'Enige redelijke aan de race was ontlopen penalty'

Na het geklungel in Singapore had Sergio Pérez een sterk resultaat nodig op Suzuka. Helaas pakte het allemaal net even anders uit. De Mexicaan kwalificeerde zich tussen de Ferrari's in P6, maar kwam door een slechte start meteen in het gedrang. Contact met Lewis Hamilton leverde een beschadigde voorvleugel en een ongeplande pitstop op.

Tijdens de safety car procedure die volgde presteerde Checo het om Fernando Alonso in te halen bij het inrijden van de pitsstraat. Dat leverde hem een tijdstraf van vijf seconden op. Die penalty kon hij vervolgens inlossen bij een tweede ongeplande pitstop voor een nieuwe vleugel na hard contact met Kevin Magnussen. Door schade aan de stuurinrichting gaf Pérez op nog voordat hij een tweede penalty voor het Magnussen-incident uitgezeten had.

Spookuitvaller

De openstaande straf van vijf seconden zou door de FIA omgezet kunnen worden naar een gridstraf van drie plaatsen voor Qatar. Na een bijna eindeloos gesprek met de wedstrijdleiding stuurde Red Bull de eerder niet rijdbare wagen van Pérez alsnog naar buiten.

Na een outlap, pitsstop voor de penalty en nog een outlap werd Checo alsnog genoteerd als een DNF. Het zorgde voor veel verwarring en komische taferelen.

Geen positieven

Na de race kon zelfs de altijd welbespraakte Christian Horner geen positief verhaal maken van Sergio's optreden op Suzuka. Vanwege alle incidenten en fouten moest Max Verstappen immers eigenhandig het constructeurskampioenschap naar binnen slepen. Het enige kleine lichtpuntje voor Horner was het alsnog ontlopen van de gridstraf voor Qatar. Gezien Checo's recente prestaties had die straf wellicht echter weinig uitgemaakt:

"Het begon slecht. Hij zat in een soort flipperkast de hele weg naar bocht 1, dat was ongelukkig voor hem. Toen had hij schade met Lewis en brak hij de voorvleugel. Toen haalde hij Fernando in achter de safety car en kreeg hij nog een straf."

"Hij gaat er een beetje te optimistisch in, waarschijnlijk uit frustratie om Magnussen te proberen in te halen...nog een voorvleugel en de schade aan de stuurinrichting. Dus het enige redelijke dat we uit vandaag konden halen was niet een penalty meenemen naar de volgende race in Qatar."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, NL Beeld / Proshots