Formule 1 presenteert gestroomlijnde kalender voor 2024

Met de nieuwe kalender probeert de Formule 1 eindelijk de fouten van voorgaande jaren te herstellen. Het recordbrekende aantal races is dit keer in een veel logischere volgorde gezet.

Formule 1 presenteert gestroomlijnde kalender voor 2024

De Formule 1 kreeg vorig jaar veel te verduren vanwege de totaal onbezonnen opzet van de kalender voor 2023. Temidden van allerlei campagnes om een milieubewust, 'groen' imago te creëren werd een plan gepresenteerd waarbij de sport kriskras de wereld over vloog. Aangezien verreweg de meeste uitstoot van de F1 voor de rekening komt van de logistieke operatie sloeg het management een enorm modderfiguur.

Logische opzet

De fouten van vorig jaar zijn echter grotendeels hersteld met de nieuwe kalender. Zoals vanouds begint en eindigt het circus in het Midden-Oosten, maar de reis tussen die twee punten is een stuk logischer van opzet. Zo is de Grand Prix van Japan verplaatst naar het voorjaar om een cluster te vormen met Australië en China. Ook hebben COTA, Mexico, Brazilië en Las Vegas een kwartet gevormd.

Daartussen is een logische progressie van Europa naar Azië te vinden. De enige misser is het rijtje Miami-Imola-Monaco-Canada, waarbij de Formule 1 in oude gewoontes lijkt te vervallen. De plek van de Canadese race is inmiddels een lange traditie die kennelijk moeilijk te doorbreken is.

Vanwege het overvolle schema's zijn er drie triple headers (Spanje-Oostenrijk-Groot Brittannië, COTA-Mexico-Brazilië, Las Vegas-Qatar-Abu Dhabi) en vier double headers (Bahrein-Saoedi Arabië, Imola-Monaco, Nederland-Italië, Azerbeidzjan-Singapore). De zomerstrop valt dit keer na tussen de Grand Prix van België en Nederland.

Poging vijf

Grand Prix van China, 2019.

Net als voorgaande jaren is de kalender nog steeds aan veranderingen onderhevig. De Grand Prix van China is immers voor de vijfde keer op rij in het lijstje opgenomen, zonder garantie dat de race in Shanghai dit keer wel door zal kunnen gaan.

Dit jaar lukte het zelfs na het opheffen van het zero-covid beleid immers niet om op tijd iets te organiseren. Mocht het toch lukken, dan zal de F1 door de komst van Las Vegas alsnog het record voor meeste races in een seizoen gaan breken.

Opvallend detail: de races in Bahrein, Saoedi Arabië en Las Vegas zullen op zaterdag plaatsvinden. Bij de eerste twee is dit vanwege de Ramadan, terwijl de laatste als nachtrace beter uitkomt voor het wereldwijde TV-publiek.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool