Officieel: Grand Prix van China krijgt geen vervanger

Het F1-seizoen zal dit jaar twee grote pauzes krijgen. Ondanks versoepelingen in China en meerdere mogelijke vervangers heeft de organisatie ervoor gekozen de Grand Prix van China niet te vervangen. Hierdoor is een groot gat in de kalender ontstaan.

Officieel: Grand Prix van China krijgt geen vervanger

Na lang gesteggel en speculatie is de kogel dan toch door de kerk: het Formule 1-seizoen van 2023 zal toch echt 23 races gaan tellen. Vanwege het wegvallen van de Grand Prix van China is de recordbrekende 24 races tellende kalender verleden tijd.

Het is inmiddels al de vierde keer op dat de race in Shanghai van de kalender gekrast is. Ondanks het feit dat de situatie in al die tijd vrijwel onveranderd bleef zette de F1 de race tegen beter weten in elke keer weer op de kalender. Het blijft immers een lucratieve groeimarkt.

No deal

Voor 2023 leek China op het laatste moment alsnog een kans te krijgen door de afschaffing van het zero-COVID beleid van de CCP. Die beslissing kwam kennelijk echter te laat om het evenement te redden, ondanks verwoede pogingen van de lokale organisatie om het schip recht te trekken.

Met alternatieve circuits zoals Portimao en Istanbul Park kon blijkbaar ook geen deal gesloten worden, waardoor de datum van 16 april gewoon leeg blijft.

Tweede (zomer)stop

Na de exit van China zit de Formule 1 met een flink gat in de kalender. Na de Grand Prix van Australië op 2 april moeten we immers bijna een maand wachten tot de vlag valt in Azerbeidzjan.

De F1 zit dus eigenlijk met een tweede zomerstop, of beter gezegd een voorjaarsstop. Na drie races in vijf weken gebeurt er dus drie weken helemaal niks, een doodstraf voor de hype rond het kampioenschap. Dat is en blijft echter een probleem dat de organisatie zelf veroorzaakt heeft.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team