Organisatie GP China werkt al aan terugkeer voor 2023

De race is officieel al afgelast, maar de organisatie van Shanghai blijft goede hoop houden. Nu de restricties opgeheven zijn probeert het circuit nog haastig een nieuwe overeenkomst te sluiten met de Formule 1.

Organisatie GP China werkt al aan terugkeer voor 2023

De Grand Prix van China werd recent voor de vierde keer op rij van de kalender geschrapt. De draconische COVID-maatregelen in de totalitaire staat vormden opnieuw een flink obstakel voor de Formule 1.

Ironisch genoeg werden diezelfde restricties niet lang na de aankondiging alsnog opgeheven, onder zware druk van een steeds heftiger protesterend bevolking. Nu ook de reisrestricties voor toeristen vanaf 8 januari op de schop gaan is de deur alsnog weer open gegaan voor de F1-race. Er is immers nog altijd geen vervangend evenement aangekondigd om het gat van een maand tussen Australië en Azerbeidzjan op te vullen.

Net op tijd

Volgens de Chinese verwanten van Autosport heeft de organisatie meteen de kans gegrepen om nieuwe gesprekken te starten met de Formule 1. Na interne discussies en een verkennend gesprek met de F1 staan er komende week serieuze onderhandelingen op het programma.

De organisatie is hiermee net op tijd, aangezien het logistieke werk van de sport begint aan het einde van de maand. Er is dus een kans om een nieuwe deal te sluiten voordat al het materiaal op de schepen en in de vliegtuigen geladen wordt.

Groeimarkt

De terugkeer van de GP lijkt een grote kans van slagen te hebben. Aan goodwill vanuit de F1 en de teams is immers geen gebrek: iedereen wil dolgraag terug naar de lucratieve groeimarkt die China heet.

Het circuit werd immers tegen beter weten in elke keer weer op de kalender gezet. Als het aan F1 CEO Stefano Domenicali en McLaren's Zak Brown ligt krijgt het land binnenkort zelfs dezelfde behandeling als Amerika met twee of meer Grand Prix.

Met de eerste Grand Prix van China sinds 2019 zou de eerste stap richting dat plan gezet kunnen worden. Binnen een week of twee zal moeten blijken dat er opnieuw een overeenkomst getekend is.