Zak Brown wil GP China eigenlijk niet vervangen: 'Het is een belangrijke markt'

Als het aan de McLaren-chef ligt komt er geen vervanger voor de race in Shanghai, tenzij de vervanger écht 'de goede race' is. Brown wil de banden met de lucratieve Chinese markt immers behouden.

Zak Brown wil GP China eigenlijk niet vervangen: 'Het is een belangrijke markt'

De Grand Prix van China is alweer voor de vierde keer op rij afgelast. Volgens de Formule 1 is het zero-COVID beleid van de Chinese overheid nog te streng om het evenement mogelijk te maken. Het feit dat dat beleid voor wijdverspreide politieke onrust en rellen heeft gezorgd vergeet de sport echter even te melden.

De F1 is nog druk op zoek naar een vervanger voor de race, aangezien er een gat van een maand ontstaan is tussen de GP's in Australië en Azerbeidjzan. Een ongeplande voorjaarsstop komt de PR-machine van de sport natuurlijk niet echt goed uit.

Centjes van China

Als het aan McLaren CEO Zak Brown ligt mag die vervanging echter wel achterwege blijven. De Amerikaan wil de plek van China niet opvullen tenzij de F1 er absoluut zeker van is dat de vervanger 'de juiste race' is. Wat Zak daar precies mee bedoelt is echter niet helemaal duidelijk. Wel hamerde hij er even fijntjes op dat zijn bedrijf de centjes van China toch best wel mist:

"[Alleen] als we het op kunnen vullen met de juiste race. We moeten het niet opvullen gewoon om het op te vullen. Het is erg jammer dat we niet teruggaan naar China. Ik denk dat het een belangrijke markt is. Hopelijk kunnen ze all hun COVID-gerelateerde dingen oplossen, want ik begrijp dat dat het probleem is, en kunnen we terug in '24."

Warmhouden voor uitbreiding

Door vervanging achterwege te laten kan de relatie met de Chinese organisatie makkelijker warm gehouden worden. Voor McLaren is dat cruciaal, aangezien China een enorme groeimarkt is voor het nog altijd noodlijdende merk.

Brown opperde eerder al een voorstel om met twee of drie Grand Prix in de communistische dystopie te komen, een sentiment dat gedeeld werd door F1 CEO Stefano Domenicali. Aan het eind van de dag draait het immers allemaal om het aanvullen van de rekeningen.

Bij potentiële vervangers zoals Portimao, Istanbul Park en Paul Ricard valt nu eenmaal veel minder te verdienen. Waarschijnlijk ziet Zak deze circuits dan ook niet als plekken waar 'de juiste race' gehouden kan worden.

Formule 1
  • BrunoPress