Zak Brown roept FIA op hardere budget cap straffen uit te delen

McLaren's CEO heeft in een brief naar de FIA gevraagd om hardere handhaving van het budgetplafond. De door de organisatie gestelde limieten en straffen zijn volgens de Amerikaan niet toereikend om overtreders écht aan te pakken.

Zak Brown roept FIA op hardere budget cap straffen uit te delen

Nu bekend is wie zich vorig jaar niet aan de financiële reglementen heeft gehouden, is de vraag gerezen wat er met de overtreders moet gebeuren. Williams en Aston Martin hebben slechts procedurele overtredingen achter hun naam staan, waardoor ze er waarschijnlijk beiden vanaf zullen komen met een geldboete.

Bij Red Bull Racing is er echter meer aan de hand: de renstal zou zich namelijk schuldig gemaakt hebben aan het overschrijden van de 145 miljoen dollar limiet met minder dan vijf procent. Die vijf procent vertaalt zich naar zo'n zeven miljoen, volgens Mattia Binotto genoeg voor twee seizoenen aan upgrades. Na Binotto en Toto Wolff heeft ook McLaren's Zak Brown een duit in het zakje gedaan over de situatie.

Oneerlijk voordeel

In een brief aan de FIA zette de Amerikaan de mening van McLaren over de naleving van de budget cap uiteen. Brown wees erop dat een team dat teveel uitgeeft een oneerlijk voordeel kan verwerven dat jaren in stand blijft, waardoor het een zeer serieuze zaak is. Bovendien trok hij de verbazing die de top van Red Bull toonde in twijfel:

"Elk team dat teveel uitgegeven heeft, heeft een oneerlijk voordeel bij de ontwikkeling van de huidige auto en de auto van volgend jaar verkregen. Het doorbreken van het budgetplafond, en mogelijk het breken met de procedures, staan gelijk aan valsspelen door het mogelijk maken van een significant voordeel op technisch, sportief en financieel gebied."

"De FIA heeft een extreem grondig en open proces geleid. We hebben zelfs een generale repetitie gehad in 2020, met ruime mogelijkheden om verduidelijkingen te vragen wanneer details onduidelijk waren. Dus er is geen reden voor een team om te zeggen dat ze verrast zijn. Het komt erop neer dat elk team dat teveel uitgegeven heeft een oneerlijk voordeel heeft verkregen bij de ontwikkeling van de huidige auto en de volgende."

Hardere straffen

Het voordeel dat een overtredend team is zo groot dat Brown meent dat een simpele geldboete niet genoeg is. Het verkregen oneerlijke voordeel moet volgens hem meteen gecompenseerd worden. Zak wil dit gaan doen door de budget cap naar beneden bij te stellen voor dat team, en er een verdubbelaar tegenaan te gooien. Ook moet de tijd voor de CFD-simulaties en de windtunnel beperkt worden:

"We vinden dat een financiële straf op zichzelf geen passende straf zou zijn voor een overtreding. Er moet duidelijk een sportieve penalty toegepast worden in deze omstandigheden, zoals bepaald door de FIA. We stellen voor dat het teveel uitgegeven bedrag bestraft moet worden door de budget cap voor dat team het volgende jaar naar beneden bij te stellen, plus een extra boete. Dus een uitgave van 2 miljoen teveel in 2022 zal resulteren in 4 miljoen aftrek in 2023."

"Als context: 2 miljoen dollar is een 25-50% toevoeging aan een jaarlijks ontwikkelingsbudget en zou daarom een significant positief en langdurig voordeel hebben. Daarbij vinden we dat er sportieve penalties moeten zijn die 20% CFD en windtunnel tijd wegnemen. Deze zouden het opvolgende jaar toegepast moeten worden, om het oneerlijke voordeel dat dat team verworven heeft tegen te gaan."

Kleinere marges

Als laatste wil Brown voorkomen dat de boete niet ontmoedigend zal werkend. Een team zou immers lachend de boetes kunnen blijven betalen van het extra budget dat boven de budget cap achter is gebleven. Drie jaar geleden gaven de topteams immers meer dan 400 miljoen dollar uit. Zo zou er uiteindelijk toch geen echte rem zitten op de ontwikkeling van de rijkere teams.

Zak wil er daarom voor zorgen dat twee 'kleine' overtredingen automatisch een grote betekenen. Zo wordt de dreiging van zwaardere straffen veel groter. Bovendien moet de minimale limiet van een kleine overtreding naar beneden van 5% naar 2.5%:

"Om te voorkomen dat teams meerdere kleine overtredingen begaan om van de jarenlange voordelen te genieten, stellen we voor dat een tweede kleine overtreding van een team automatisch een grote overtreding wordt.

Tenslotte, gezien de bedragen die erbij betrokken zijn is een drempel van 5% voor een kleine overtreding een te grote marge. We suggereren een lagere drempel: 2.5% is meer passend."

Formule 1
  • BrunoPress