FIA: Red Bull Racing ging inderdaad over budget cap

Na het gesteggel over de tweede wereldtitel die Max Verstappen dit weekend op zijn naam mocht schrijven, was er ook nog alle heisa over die eerste kampioenstitel van vorig jaar. Zojuist is de FIA eindelijk met duidelijkheid gekomen om aan alle welles/nietes een einde te maken.

budgetplafond

Vorig jaar introduceerde de FIA voor het eerst een budgetplafond van 145 miljoen dollar in de Formule 1. Dit moest kleinere teams een kans geven tegen de titanen met hun schijnbaar oneindig diepe zakken. Ook moest het de loop van succes - veel prijzengeld - meer succes - meer prijzengeld doorbreken.

Maar volgens La Gazzetta dello Sport zouden verschillende teams zich niet aan deze limiet gehouden hebben – waaronder Red Bull Racing. Zij wisten te melden dat RBR in 2021 volgens de FIA Cost Cap Administration over de schreef gegaan zou zijn met een luttele 4 à 7 miljoen dollar. Een statement van de FIA bevestigde zojuist dat dit inderdaad het geval was: zowel Red Bull Racing als Aston Martin hielden zich niet aan het budgetplafond.

Budget-bonje bij RBR

Na bijna een week uitstel is de FIA vandaag dan eindelijk met hun beslissing gekomen. Zij lieten weten dat er inderdaad sprake was van een budget cap-overtreding binnen de renstal van Milton Keynes, maar het gaat slechts om een minor breach – dat wil zeggen: binnen de 5% bovenop die 145 miljoen dollar.

Eventuele straffen hiervoor zijn onder andere boetes, puntenaftrek, uitsluiting van een of meerdere onderdelen van de wedstrijden, of zelfs een verlaagd budgetplafond voor de toekomst. Omdat het gaat om een minor breach, verwachten we niet dat dit nog iets verandert aan Verstappens eerste wereldtitel. Waarschijnlijk komt RBR er af met een spreekwoordelijke slap on the wrist, een boete, en moet Horner heel, héél plechtig beloven dat dit echt nooit weer zal gebeuren. Zelf laat de FIA nog niets los over de exacte strafmaat.

Uitstel van executie

Eigenlijk stond deze beslissing op de planning voor afgelopen woensdag, maar de FIA besloot eens extra goed de tijd te nemen om het hele verhaal onder de loep te nemen. In de tussentijd waren daar natuurlijk Hamilton, Wolff, en Binotti die nog graag wat olie op het vuur gooiden. RBR-baas Horner hield in elk geval vast aan absolute onschuld. "Ik denk dat onze aangifte zeker onder de limiet zat en het is aan de FIA, uiteraard, om hun proces te volgen, wat ze op dit moment doen", zo stelde hij.

Ook liet de Brit al weten het volste vertrouwen te hebben in de FIA: "Maar we doen zorgvuldig ons werk, we worden toch doorgelicht. Het is een vergelijkbaar proces met het werken met een belastingcontroleur. Het is een beetje specifiek voor de Formule 1. Verduidelijkingen kwamen al binnen zelfs nadat de documenten waren ingediend, dus je kunt zien hoe onvolwassen het proces is. Maar natuurlijk werkt de FIA er hard aan en doen ze hun uiterste best."

Waarvan akte.

Formule 1
  • Brunopress