Hamilton gooit olie op budget-cap vuur: 'Met $300.000 extra budget hadden we de titel gewonnen'

Sir Lewis kon het niet laten om de geruchten rond de vermeende verbreking van het budgetplafond nog iets op te stoken. Volgens de vice-kampioen van 2021 had het kampioenschap een heel ander einde gehad als Mercedes net zoveel uit had kunnen geven als Red Bull...

Hamilton gooit olie op budget-cap vuur: 'Met $300.000 extra budget hadden we de titel gewonnen'

Na een enkel speculatief artikel in de Italiaanse pers is de F1-paddock in de ban van de budget cap. Volgens de geruchten zouden Aston Martin en Red Bull Racing zich vorig jaar niet aan het maximum van 145 miljoen dollar gehouden hebben.

Beide teams zouden een 'kleine overtreding' van tot vijf procent begaan hebben, wat zich vertaalt naar 4 tot 7 miljoen. Nu de FIA de aankondiging van de beoordelingen met vijf dagen uitgesteld heeft is de geruchtenmolen opnieuw aangeslingerd. Na Toto en Mattia heeft ook Lewis Hamilton opnieuw olie op het vuur gegooid met vage beschuldigingen.

Drie ton

Tegenover Sky Sports liet Sir Lewis zijn vermoedens over de illegale uitgaven van Red Bull doorschemeren. Volgens de Brit was de laatste update van Mercedes in 2021 namelijk in Silverstone, terwijl dat andere team nog minstens vier nieuwe updates presenteerde na dat punt.

Als Mercedes hetzelfde had willen doen hadden ze volgens Hamilton nog eens drie ton boven de budget cap uit moeten geven. In dat geval was de titel wederom in handen gekomen van het team uit Brackley:

"Ik herinner me dat we onze laatste upgrade vorig jaar hadden in Silverstone en gelukkig was die geweldig en konden we ermee vechten. Maar toen konden we Red Bull elk weekend of om het weekend upgrades naar buiten brengen. Ze hadden, denk ik, tenminste vier upgrades vanaf dat punt."

"Als wij 300.000 meer uitgegeven hadden aan een nieuwe vloer of een aangepaste vleugel zou het de uitkomst van het kampioenschap veranderd hebben, natuurlijk, want we zouden meer competitief geweest zijn in de volgende race waarbij die upgrades erop zaten. Dus ik hoop dat dat niet het geval is, voor de sport."

FIA zal het juiste doen

Ondanks alles gelooft Sir Lewis erin dat zijn nieuwe vriend Mohammed Ben Sulayem de kwestie op de juiste manier aan zal pakken. De FIA-president heeft namelijk een frisse wind door de organisatie laten waaien. Hamilton is er zeker van dat de zaak niet achter de schermen afgewikkeld zal worden, zoals eerder wél gebeurde:

"Ik geloof erin dat Mohammed en de FIA het juiste zullen doen met waar ze ook achter zullen komen. Dat is waar we in geloven. [Transparantie] is altijd belangrijk. Zeker met alle fans die vanuit de hele wereld meekijken en [naar races] afreizen. Het is belangrijk voor ons, all mensen die werken, de duizenden mensen die werken. Ik denk dat het belangrijk is om transparantie te hebben door de hele organisatie en verantwoordelijkheid is iets waar we altijd aan vasthouden."

"We hebben in voorgaande jaren van de sport gezien dat zaken afgehandeld werden op de achtergrond. Ik denk niet dat dat de manier van de toekomst is in samenwerking met Mohammed. Ik denk dat integriteit heel belangrijk voor hem is zoals het voor de F1 is tegenwoordig met het nieuwe management. Dus ik denk dat we goede mensen op de juiste plekken hebben. Ik hoop dat we de juiste bestuur krijgen."

Formule 1
  • BrunoPress