Toto Wolff roept FIA op hard in te grijpen bij budget cap overtredingen

De boomlange Oostenrijker verwacht dat de FIA geen medelijden zal tonen met overtreders van de budget cap. Wolff wil dat de organisatie een voorbeeld stelt om de geloofwaardigheid van de reglementen in stand te houden.

Toto Wolff roept FIA op hard in te grijpen bij budget cap overtredingen

Volgens een gerucht verspreid door La Gazetta dello Sport zouden drie teams zich in 2021 niet aan het ingestelde budgetplafond gehouden hebben. Aston Martin, Red Bull en een niet nader genoemde derde formatie zouden naar verluidt ettelijke miljoenen meer uitgegeven hebben dan het vooraf afgesproken maximum van 145 miljoen per seizoen. Red Bull's Christian Horner ontkende de aantijgingen echter categorisch.

Hard optreden

Bij het persmomentje in Singapore greep Mercedes-teambaas Toto Wolff de kans om zijn mening over de situatie in de ether te gooien. Met Ferrari-opperhoofd Mattia Binotto aan zijn zijde stelde Toto dat de FIA hard moest zijn in het straffen van overtreders.

Het ene seizoen teveel uitgeven kan immers doorwerken op de daaropvolgende seizoenen, waardoor een team een blijvend voordeel creëert. Om de geest van de reglementen te behouden moet er dus streng opgetreden worden, zelfs als dat betekent dat overtreders uit het kampioenschap geschrapt moeten worden:

"Het budgetplafond is misschien wel de meest belangrijke evolutie van van de reglementen om het speelveld gelijk te houden. En om teams die niet het volledige budget hebben de mogelijkheid te geven om bij te komen en het plafond voor uitgaven op te leggen aan de topteams."

"Dus het is enorm belangrijk om te demonstreren dat deze reglementen gehandhaafd worden. En ik heb geen reden om te geloven dat dat niet gebeurt. De FIA, zeker Mohammed [Ben Sulayem] hebben een robuust standpunt ingenomen wat betreft het afdwingen van allerlei reglementen. Dus als we nu praten over iets groots, dan zal hij dezelfde integriteit en hetzelfde leiderschap tonen als voorheen."

Niets bekend

Ondanks zijn snoeiharde instelling wil Wolff niet vooruitlopen op zaken. De beste man zegt op dit moment zelf niets te weten van wie er in overtreding zou zijn. Toto wil daarom de resultaten van het onderzoek van de FIA afwachten:

"Ik heb geen informatie op dit punt of ze in overtreding zijn, hoe erg ze in overtreding zijn. En natuurlijk betekent een hogere uitgaven in het ene jaar waarschijnlijk dat je te hoog zit in het tweede jaar, potentieel een derde jaar. Zodra dat verduidelijkt is, weet ik zeker dat er een hoop discussies van start zullen gaan over welk effect het zal hebben. Maar het is op dit punt te vroeg om commentaar te leveren."

Formule 1
  • BrunoPress, Red Bull Content Pool