Huh? FIA stelt porpoising-limiet bij voor hobbelig Singapore

De voorwaarden gesteld in de anti-porpoising Technical Directive zijn voor de Grand Prix van Singapore naar beneden bijgesteld. De FIA wil zo een onbedoelde breuk van de limiet door hobbels in het circuit voorkomen.

Huh? FIA stelt porpoising-limiet bij voor hobbelig Singapore

Voorafgaand aan de Grand Prix van Canada maakte de FIA bekend dat het paal en perk zou stellen aan porpoising, het dit jaar zo veelbesproken aerodynamische gestuiter. Door het verhogen van de randen van de vloeren en het instellen van een limiet op de 'verticale acceleratie' moest het voor de coureurs zo gevaarlijke fenomeen uitgebannen worden. Een bericht richting de teams stelde zelfs dat overtreders geschrapt zouden worden uit raceresultaten. De maatregelen werden uiteindelijk uitgesteld tot de Grand Prix van België.

Zorgen over hobbels

Na het invoeren van de maatregel leek het hoofdstuk afgesloten. Dit weekend staat de FIA echter voor een nieuwe uitdaging. In tegenstelling tot Spa, Zandvoort en Monza is het Marina Bay Circuit van Singapore immers geen modern, vlak Grand Prix circuit. Net als elk ander stratencircuit zijn er de nodige hobbels aanwezig. Ondanks het aanleggen van een nieuwe anti-porpoising asfaltlaag is de organisatie er niet gerust op dat het allemaal van een leien dakje zal gaan.

Meetplafond

De FIA meet de hoeveelheid porpoising met de zogenaamde Aerodynamic Oscillation Metric. Dit is een gemiddelde van energie over een bepaalde afstand, in dit geval 10 j/kg per 100 kilometer. Racen op een bijzonder hobbelige baan kan door meerdere ongewoon hoge pieken dat gemiddelde echter opstuwen, zonder dat er sprake is van porpoising. Hierdoor zou een coureur uitgesloten kunnen worden zonder dat hij feitelijk de regels overtreden heeft.

De oplossing voor dit potentiële probleem is een nieuwe meetplafond. De FIA zal alle impacts boven de 7G niet langer meetellen in de berekening van porpoising. Zo kunnen harde impacts zoals het raken van kerbs, hobbels en kuilen het resultaat niet langer beïnvloeden. De wijziging zal met name goed uitkomen voor teams die hun auto extreem laag moeten runnen, zoals bijvoorbeeld Mercedes.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Red Bull Content Pool