NANI? FIA stuurde op Suzuka te vroeg tractor de baan op

In de openingsfase van de kletsnatte Grand Prix van Japan heeft de FIA enorm geblunderd. Nog voor het uitroepen van de safety car werd er een tractor de baan op gestuurd om auto's te bergen. AlphaTauri's Pierre Gaslyw as furieus over het incident.

NANI? FIA stuurde op Suzuka tractor de baan op

Sinds de exit van Michael Masi klopt de FIA zich maar al te graag op de borst over het inslaan van een nieuwe richting waarbij er meer transparantie is en minder fouten gemaakt worden.

Kort na de start van de Grand Prix van Japan op Suzuka wist de organisatie echter één van de grootste fouten in de geschiedenis van de sport te herhalen.

Grove fouten

Na een spannende start vloog de Ferrari van Carlos Sainz in de muur, terwijl de Williams van Alex Albon op ongeveer hetzelfde punt tot stilstand kwam met een motorprobleem. Beide auto's moesten uiteraard geborgen worden, maar de FIA wist in die procedure grove fouten te maken.

Tractor op Suzuka

In de chaos had Pierre Gasly een reclamebord geraakt dat door Sainz de baan op gestuurd was. Na een pitstop voor een nieuwe neus en full wets ging de Fransman volle bak verder om het veld weer bij te halen.

Op dat punt was de plek van het ongeval een gele vlag zone, maar was er geen safety car of rode vlag uitgeroepen. Pierre was dus nog op hoge snelheid onderweg. Desondanks had de organisatie al een tractor de baan op gestuurd.

Woedende Gasly

Uiteindelijk werd de race na drie ronden alsnog stopgezet, waardoor Gasly terugkeerde naar de pits. De Fransman rende woedende op en neer in de pitsstraat om zijn verhaal te doen.

De TV-directie hield de onboard echter achter, waardoor het grote publiek niet meekreeg waar Pierre nu zo boos over was. Later gaf de FIA aan het incident toch te onderzoeken na de race. Tegelijkertijd kreeg Gasly zelf een onderzoek aan broek voor te hard rijden onder rode vlag condities.

Bianchi 2?

Gasly's woede was begrijpelijk. Het incident was namelijk bijna een exacte kopie van de noodlottige omstandigheden die Jules Bianchi uiteindelijk het leven kostten in 2014: een kletsnat Suzuka, een tractor op de baan, en een te hard rijdende Fransoos onder gele vlag condities.

We kijken reikhalzend uit naar de verklaring van de FIA voor het incident.

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool, BrunoPress