Dit zijn de mogelijke straffen voor Red Bull's budget cap overtreding

Nu door de FIA vastgesteld is dat Red Bull inderdaad het boekje te buiten is gegaan wacht iedereen in spanning af wat de gevolgen zullen zijn. We zetten de mogelijke straffen even op een rijtje.

Dit zijn de mogelijke straffen voor Red Bull's budget cap overtreding

Gisteren maakte de FIA na een week uitstel eindelijk de beoordeling van de naleving van het budgetplafond bekend. De organisatie stelde vast dat negen van de tien teams zich aan het maximum van 145 miljoen gehouden hadden, al had Aston Martin een 'procedurele overtreding' begaan.

Het enige team dat echt teveel uitgegeven had was Red Bull Racing. De formatie uit Milton Keynes zou zich schuldig gemaakt hebben aan een 'kleine overtreding' van minder dan 5%. Dat komt neer op maximaal 7 miljoen dollar, al is het werkelijk bedrag volgens de geruchten 1 of 2 miljoen.

RBR in beroep

Red Bull reageerde geschokt en verbaasd op het oordeel. Het team was er namelijk van overtuigd dat hun begroting binnen de eisen viel.

De juridische afdeling werkt inmiddels al druk aan strategieën om in beroep te gaan tegen de FIA. In het geval dat dit plan niet slaagt kijkt RBR echter tegen een relatief lange lijst aan penalties aan. We zetten ze even op een rijtje.

1. Publieke reprimande

Net als de reprimandes die coureurs ontvangen voor minimale overtredingen is dit niet meer dan een publieke tik op de vingers.

Je kunt het vergelijken met de bizarre manier waarop het Ferrari power unit schandaal afgehandeld werd in 2019/2022. De FIA zou dus bijzonder zwak lijken als ze voor deze optie kiezen.

2. Aftrekken punten constructeurskampioenschap

Dit is uiteraard een veel zwaardere straf dan een publieke reprimande. De FIA kan ervoor kiezen om punten van Red Bull af te pakken, waardoor ze in de eindstand zullen zakken. Door de dominantie van Mercedes en Red Bull in 2021 moet er echter een enorm aantal teruggenomen worden.

RBR stond namelijk 262 punten voor op Ferrari. Het is niet duidelijk of de FIA zo ver zou willen gaan, maar zelfs door het afpakken van 'slechts' 50 of 100 punten kan de organisatie een duidelijk signaal afgeven voor de toekomst, waarin het wél bepalend kan zijn voor het kampioenschap. Aangezien Red Bull tweede stond wordt er bovendien geen titel afgepakt, waardoor de controverse minimaal blijft.

3. Aftrekken punten rijderskampioenschap

Nu komen we bij het meest schadelijke wapen dat beschikbaar gesteld is voor de FIA. Het staat de organisatie namelijk vrij om niet alleen punten af te pakken van het overtredende team, maar ook de betrokken coureurs.

Aangezien er tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton slechts acht punten zat aan het einde van 2021 richt deze penalty al snel cruciale schade aan.

De FIA zal echter willen vermijden dat er door reglementair gesteggel opnieuw gesleuteld wordt aan het resultaat van een kampioenschap, ongeacht de winnaar. Na de bizarre tweede titelwinst van Verstappen staat de geloofwaardigheid van de organisatie immers wederom ter discussie.

4. Schorsing van deelname aan sessies

Na de bijzonder zware opties op punt twee en drie lijkt nummer vier opvallend licht. In dit geval verbiedt de FIA het overtredende team om deel te nemen aan een vrije training of kwalificatie. Een raceverbod is echter niet mogelijk. Het is bovendien onduidelijk of de Sprint geteld wordt als race of een overige sessie.

Aangezien Red Bull waarschijnlijk ook volgend jaar een sterke auto zal hebben zal de penalty echter een minimaal effect kunnen uitoefenen.

5. Beperking aerodynamische en/of reguliere tests

Om de overtreding van de budget cap als het ware te compenseren kan de FIA de windtunneltijd van een overtreder gaan beperken. Zo wordt het eerder behaalde voordeel in theorie weggenomen.

Als tweede optie kan het overtredende team de toegang tot een testdag ontzegd worden. Aangezien deze tegenwoordig extreem beperkt zijn kan dat ook een cruciaal effect hebben op de ontwikkeling van de nieuwe auto.

Doordat dit de overtreder dichter bij de rest van het veld brengt, en er geen effect is op het resultaat van 2021, is het een aantrekkelijke optie voor de FIA.

6. Reductie cost cap voor het volgende seizoen

De laatste optie is ook meteen de meest logische. Het bedrag dat in een eerder seizoen teveel uitgegeven is wordt verrekend met het budget voor het volgende seizoen. In dit geval zou dat betekenen dat Red Bull gekort zal worden op het budget voor 2023.

Door deze straf op te leggen vermijdt de FIA alle controverse rond het achteraf veranderen van de uitslag van 2021, terwijl de straf overkomt als een logisch en eerlijk gevolg op de overtreding. Het geeft bovendien een sterk signaal af richting de overige teams.

Lange periode

Voordat het zover is zal er echter ongetwijfeld een lange periode van beroepsprocedures en moddergooien tussen teambazen gestart worden. Het is vooralsnog niet bekend wanneer de FIA met een strafmaat naar buiten zal komen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool