Wolff leeft mee met Verstappen: 'Hij verdient de titel, maar iedereen heeft het over Abu Dhabi'

In een nieuwe Sky Sports documentaire trekt Herr Wolff opnieuw fel van leer tegen Michael Masi en Red Bull, maar vindt hij het tegelijkertijd jammer dat de titel van Max 'aangetast wordt 'door het eeuwige gebekvecht rond Abu Dhabi. Aan het feit hij daar zelf de grootste aanjager van is heeft hij kennelijk geen actieve herinnering.

Wolff leeft mee met Verstappen: 'Hij verdient de titel, maar iedereen heeft het over Abu Dhabi'

We zijn alweer hard op weg naar de tweede wintertest van 2022, maar het spook van Abu Dhabi is nog altijd aanwezig. Met name in het kamp van Sir Lewis Hamilton zit het trauma bijzonder diep.

Je zou denken dat de exit van Michael Masi genoeg zou zijn om de strijdbijl te begraven, maar in een nieuwe documentaire van het Engelse Sky Sports doet Mercedes teambaas Toto Wolff opnieuw een poging om oude wonden open te rijten.

Masi+Wheatley

In Duel: Hamilton vs Verstappen, een documentaire die de titelstrijd van 2021 samenvat, gooit Wolff opnieuw olie op het vuur.

Zo beschuldigt hij Red Bull's sportief directeur Jonathan Wheatley ervan Michael Masi te hebben ingepalmd. De 'bromance' die daardoor ontstond zou sterk in het voordeel van Max Verstappen uitgevallen zijn. Volgens Wolff was het eerste teken daarvan de aparte 'onderhandelingen' over de grid posities tijdens de Grand Prix van Saoedi Arabië.

"Jonathan Wheatley heeft zijn werk gedaan. Hij heeft Michael Masi de wedstrijdleider naar zijn hand gezet, niet alleen in Abu Dhabi maar daarvoor, en Max heeft waarschijnlijk een hoop aan hem te danken."

No Mikey No

Uiteraard heeft Toto geen goed woord over voor de beslissingen die Masi 'op instructie van Red Bull' deed. Hij wil dan ook nooit meer met de Australiër praten. Zelfs niet via de email:

"Het is also je een voetbalwedstrijd speelt waar het 1-0 is voor het ene team en de scheidsrechter opeens zegt 'Nu is het golden goal. Nul-nul, degene die het volgende doelpunt maakt wint, en trouwens, we moeten zonder schoenen spelen. Ik heb niet meer met [Mikey] gesproken en ik wil nooit meer met hem praten. Zijn beslissingen waren vereerd en ik weet zeker dat hij er spijt van heeft."

Ondanks alle kritiek aan het adres van Masi heeft Wolff tegelijkertijd medelijden met hem. De Australiër is volgens hem het slachtoffer van een gebroken systeem . De structuur opgezet door de FIA was het echte probleem. Toch is hij zo kwaad dat hij Michael nooit meer wil spreken.

Ironie

Eenzelfde tegenstrijdige, bijzonder ironische uitspraak richt Toto aan het adres van Max Verstappen. Hij vindt het jammer dat de titel van de Nederlander overschaduwt wordt door het eindeloze gezever rond Abu Dhabi. Max is immers een waardige kampioen:

"Ik leef mee met Max. Hij verdient het wereldkampioenschap...maar er wordt alleen maar gepraat over Abu Dhabi."

Uiteraard is Toto juist degene die de discussies rond de seizoensfinale zoveel mogelijk aangejaagd heeft. Dat doet hij zelfs in dezelfde adem waarmee hij zegt mee te leven met Verstappen.

We kunnen dus duidelijk nog minder met de meningen van Ome Toto dan we al dachten. De beste man praat steeds meer, maar zegt steeds minder,.Het is te hopen dat zijn uitspraken en de release van de - ongetwijfeld extreem onpartijdige - docu op 6 maart niet nóg een social media storm aan zullen wakkeren. We hebben er echter een hard hoofd in.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Formula 1, Red Bull Content Pool