Nieuwe kalender 'milieubewuste' F1 slaat nergens op 

De F1 pronkt maar al te graag met duurzame en milieuvriendelijke doelen, maar de kalender voor 2023 bewijst het tegendeel. Door een totaal onlogische volgorde zorgt de kalender voor een grootvervuilende logistiek nachtmerrie.

Nieuwe kalender 'milieubewuste' F1 slaat nergens op 

We worden door de F1 inmiddels doodgegooid met mooie spreuken, billboards, logo's en beloftes over het vergroenen van de sport. Terwijl het merendeel van de fans snakt naar de dagen van de gillende V10 en V12 trekt de organisatie keer op keer duurzame campagnes naar voren.

Dat staat nu eenmaal goed bij de investeerders. In de praktijk komt er van al die mooie praatjes echter bar weinig terecht. De nieuwe kalender voor 2023 met een recordaantal van 24 Grand Prix is daar goed voorbeeld van.

Drie keer de wereld rond

De F1 heeft zichzelf het doel gesteld om in 2030 volledig CO2-neutraal te worden. Dat houdt in dat het hele F1-circus dus moet verduurzamen, inclusief de enorme logistieke afdeling. Één van de manieren om de last op het milieu te verminderen was het stroomlijnen van de kalender. Onnodig heen en weer reizen zou zoveel mogelijk voorkomen moeten worden.

Een handige visualisatie van twitteraar Pablo Elizalde toont echter aan dat de kalender van 2023 een totale chaos is. In totaal leggen de teams 133.570 kilometer af van race naar race. Dat is bijna 3.5 keer de omtrek van de aarde. Vluchten van en naar huis zijn door Pablo bovendien niet meegerekend.

Logica is voor sukkels

Die enorme afstand wordt vooral veroorzaakt door de volledig onlogische indeling van de kalender. Zo moet iedereen bijvoorbeeld van Azerbeidzjan naar Miami en weer terug naar Imola, en zit Canada tussen Monaco en Spanje.

Ook de trip van Japan via Qatar naar Austin en Brazilië-Las Vegas-Abu Dhabi lijken totaal onzinnig. Het lijkt alsof de F1 krampachtig geprobeerd heeft de Amerikaanse races zoveel mogelijk te spreiden.

Vooral bij die laatste twee races heeft de organisatie zichzelf flink in de vingers gesneden. Las Vegas en Abu Dhabi vormen namelijk een double header. Dat betekent dat het hele circus binnen drie dagen 13.176 kilometer moet afleggen.

Stroomlijnen voor de V10

Van de NetZero-plannen van de F1 lijkt tot nu toe dus nog weinig terecht te komen. Een paar vaten synthetische brandstoffen en meer elektrisch vermogen zullen weinig uithalen vergeleken met de enorme hoeveelheden vervuiling die de kalender veroorzaakt. De F1 kan zich dus veel beter gaan buigen over het stroomlijnen van de logistieke puinhoop die de kalender heet. Zodra ze daar klaar mee zijn mogen er van ons prima een paar extra cilinders bij in de power unit.

Formule 1
  • BrunoPress