Miami GP organisatie reageert op kritiek: 'We gaan er alles aan doen'

De man achter de race rond het footballstadion heeft gereageerd op de forse kritiek op het Miami International Autodrome. Volgend jaar zal het circuit de nodige verbeteringen doorvoeren.

Miami GP organisatie reageert op kritiek: 'We gaan er alles aan doen'

Terwijl alle aandacht uitging naar de neppe jachthaven werd al bijna vergeten hoe de rest van het circuit in Miami erbij lag. Het semi-permanente Miami International Autodrome is - we kunnen er niet omheen - uiteindelijk toch gewoon een parkeerplaatscircuit.

De lange rechte stukken, kronkelige middensector en met name het extreem krappe complex van bocht 13-16 wisten nou niet bepaald in de smaak te vallen bij de coureurs. Na de kwalificatie vergeleek zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton de chicane onder de snelweg dan ook met de parkeerplaats van een B&Q, de Britse variant van de Gamma.

Sir Lewis was niet onder de indruk in Miami.

Noodzakelijk kwaad

Volgens Tom Garfinkel, de man achter het hele circus, is het echter niet zo eenvoudig om de problemen met de chicane op te lossen. De Amerikaan schetst de toevoeging van de krappe sectie als een 'noodzakelijk kwaad'. Zonder de rare kronkel was er namelijk niet genoeg ruimte voor een uitloopstrook, en omdat het circuit onder een weg door loopt kon er geen nieuwe bocht neergelegd worden:

"We staan er open voor om te wat dan ook te veranderen als het nodig is om het circuit beter te maken. Ik denk dat de uitdaging met die chicane...ik weet niet of we goed genoeg gecommuniceerd hebben over waarom die bestaat en waar -ie bestaat."

"Het was een beetje een noodzakelijk kwaad, zeg maar, om de baan groot genoeg te krijgen zodat de rest van het circuit geweldig kon zijn. Dat is een plek waar we de coureurs echt af moeten remmen, want we hadden niet genoeg ruimte voor een uitloopstrook. Ik denk, na gesprekken met sommige mensen bij de F1 en de FIA, dat er een kans is om dat misschien later een beetje te veranderen om het beter te maken."

Problemen met het oppervlak

Naast de vreemde layout werd tijdens het weekend ronduit geklaagd over het slechte oppervlak van het circuit. De baan begon niet alleen op een paar plekken uit elkaar te vallen, maar genereerde ook op de onbeschadigde secties weinig grip. Buiten de ideale lijn was het simpelweg onmogelijk om tussen de lijntjes te blijven, waardoor inhaalacties bemoeilijkt werden. Garfinkel wil ook op dat vlak stappen gaan maken voor 2023:

"Het oppervlak zelf, daar kijken we naar. We willen er zeker van zijn dat we het goed doen, want als ze niet buiten de ideale lijn kunnen komen, dan zal er natuurlijk niet zoveel ingehaald worden, en dat is niet goed. Ik ben niet de ontwerper, maar het doel dat ik had was zoveel mogelijk inhaalacties. Wanneer iemand ingehaald wordt, dan wordt ie teruggepakt, weetjewel? We gaan er heel erg goed naar kijken en alle veranderingen doorvoeren die nodig zijn - als dat nodig is - om het circuit zo goed mogelijk te maken."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team