Formule 1-auto's in 2026 veel kleiner, minder downforce

De FIA houdt zich aan de beloftes voor 2026. De nieuwe generatie F1-machines zal korter, smaller en lichter gaan worden. Als bijeffect wordt de neerwaartse bovendien flink verminderd.

Formule 1-auto's in 2026 veel kleiner, minder downforce

Sinds 2017 wordt de koningsklasse van de autosport bevolkt door enorme slagschepen. Met de terugkeer naar een spoorbreedte van twee meter kwam ook een flinke groei in de lengte en in het gewicht.

De gemiddelde F1-bolide is tegenwoordig zo'n 10 tot 20 centimeter langer dan een Mercedes-Maybach S600. Tussen 2017 en 2021 bereikte Mercedes zelfs bijna de zes meter. Het formaat, de hybride aandrijflijn, het verbod op tanken en sterkere, veiligere chassis hebben ervoor gezorgd dat het minimumgewicht al bijna de 800 kilo gepasseerd is. Dat is zo'n 200 kilo méér dan in 2009, het jaar vóór het tankverbod.

2026

Lange, brede en zware auto's komen de snelheidsbeleving en de inhaalmogelijkheden uiteraard niet ten goede. In een poging terug te keren naar de nerveuze machines van 15-20 jaar geleden heeft de FIA zich voorgenomen de afmetingen te gaan beperken vanaf 2026. Tot nu toe waren er nog geen concrete plannen voor hoe en hoe hevig de F1-tanks een kopje kleiner gemaakt zouden worden.

De Red Bull RB5 van 2009 is ongeveer een meter korter en 200 kilo lichter dan het huidige model.

De data

Duitse publicatie Auto Motor und Sport heeft de de juiste data nu echter in handen. De 2026-machines worden maar liefst 20 centimeter ingekort door de wielbasis van 360 naar 340 centimeter te zetten. Plannen voor een reductie tot 330 centimer werden afgeschoten door de teams. Daarbij worden de auto's 10 centimeter smaller. Met een breedte van 1 meter 90 zijn ze echter nog altijd forser dan de wagens tussen 1995 en 2016.

Als gevolg van de wijzigingen zullen de auto's naar verwachting 40% minder downforce gaan produceren. Een kleinere auto betekent immers kleinere oppervlakken en dus (in theorie) minder vermogen om neerwaartse druk te genereren. Dat is immers een van de hoofdredenen waarom de auto's zo groot geworden zijn.

Licht dieet

Een tweede effect van de verkleiningskuur is een langverwachte gewichtsreductie. Het aanvankelijke doel van de FIA om 50 kilo kwijt te raken is echter al bijgesteld. Vanwege de ingewikkelde 2026-power unit met veel meer elektrisch vermogen zal er namelijk juist 30 kilo bij komen. De wijzigingen aan de auto's maken dat er uiteindelijk een gewichtsbesparing van 20 kilo gerealiseerd kan worden.

Kritiek afgewend?

Met het doorvoeren van de beloofde technische wijzigingen heeft de FIA criticasters van de nieuwe reglementen deels de mond gesnoerd. Mannen zoals Max Verstappen klagen al langer over de enorme, logge machines waar ze tegenwoordig mee opgescheept zitten. De vraagstukken over de power unit, actieve aerodynamica en 'omgekeerde DRS' zullen echter nog beantwoord moeten worden.

Aangezien 2026 slechts iets meer dan twee jaar van ons verwijderd is zal de FIA er hard aan moeten trekken om alles op tijd op orde te krijgen. De teams, huidige fabrikanten en nieuwkomers Audi zullen immers zo vroeg mogelijk willen beginnen met de ontwikkeling van de nieuwe machines.

Formule 1
  • Audi, Red Bull Content Pool