De Formule 1 kampt de laatste jaren met een groot en zwaarwegend probleem: de auto's. Sinds de regelwijziging in 2017 zijn de bolides enorm lang, breed en zwaar geworden.
De titelwinnende Mercedessen uit die periode waren bijvoorbeeld ongeveer zo lang en breed als een dikke RAM 1500 pickup truck. De overstap naar ground effect en nog veiligere chassis zorgde er vorig jaar voor dat de wagens nog zwaarder werden. Het minimumgewicht ligt nu maar net onder de 800 kilo.
Terug naar 2010
Red Bull kopman Max Verstappen ergert zich flink aan de omvang en zwaarlijvigheid van moderne Formule 1 auto's. Door het hoge gewicht doen de machines log en traag aan, zeker in krappe secties op stratencircuits. Tijdens demoruns heeft de Nederlander echter kunnen proeven van een veel kleinere, lichtere en wendbaardere generatie Grand Prix-bolides. Zijn ervaringen met de RB7 demowagen uit 2011 doen het verlangen naar een goede oude tijd die hij nooit meegemaakt heeft:
"Ik denk dat waar we over het algemeen vanaf moeten proberen te komen - maar het is erg moeilijk - is een verhoging van het gewicht. Als je weer in een oude auto springt, dan voel je zeker het verschil in hoe wendbaar een oude auto was."
"Maar dat is zoiets als vroeg in 2010. Daarvoor waren ze nog lichter, toch? Dus, ik weet niet hoe we dat op kunnen lossen. De grotere wielen ook, ze zijn ook een stuk zwaarder. Dus voor gaat dat de verkeerde kant op. Maar ik weet niet wat we eraan kunnen doen om het om te keren."
Een beetje goed nieuws
De FIA heeft voor een gedeelte goed nieuws voor Verstappen. De organisatie werkt al een tijdje aan plannen om de volgende generatie F1-wagens een stuk kleiner te maken.
Vanwege de extra nadruk op het elektrische gedeelte van de aandrijflijn en opnieuw aangescherpte veiligheidseisen zal er van een gewichtsreductie echter weinig terecht gaan komen. Voorlopig moet Max het er dus nog maar even mee doen. Gelukkig voor hem kan hij in 2028 al gaan rentenieren en naar hartelust in oudere modellen rondscheuren.
- Red Bull Content Pool