De Formule 1 zit momenteel op een stijgende lijn. En dan hebben we het niet over de populariteit en de kijkcijfers. Sinds 2009 is het minimum gewicht van een Formule 1-wagen namelijk met bijna 200 kilo toegenomen. De Brawn BGP001 van Jenson Button legde nog tenminste 605 kilo op de schaal, maar de Red Bull RB18 van Max Verstappen is minimaal 798 kilo.
Aan het begin van het seizoen hadden negen van de tien teams zelfs te kampen met zwaar overgewicht. Dat werden er tien toen Alfa Romeo erachter kwam dat hun speciale lichtgewicht vloer niet sterk genoeg was. Met het extra gewicht en een volle tank waren de meeste machines aan het begin van een Grand Prix dus zwaarder dan 900 kilo.
Klunzig
Tegenover Motorsport.com trok Mercedes-kopman George Russell aan de bel. De Brit wees op het extreme gewicht als het grootste probleem met de nieuwe ground effect reglementen. De extra massa en de werking van de ground effect vloeren zorgt ervoor dat de wagens op lage snelheden bijzonder klunzig zijn:
"We kunnen een hoop positieve dingen meenemen van deze reglementswijziging. Het grote probleem is het gewicht. Het gewicht is buitengewoon [hoog]. Op het moment zijn de prestaties op lage snelheden niet geweldig."
Crashen met een bus
Als een van de voorzitters van de Grand Prix Drivers Association heeft Russell echter grotere zorgen. De steeds zwaarder wordende auto's leveren volgens hem namelijk een veiligheidsrisico op. Ondanks het verbeterde chassis, halo en rolbeugels zorgt een zwaardere auto nu eenmaal voor een hardere klap als het misgaat. De verhoogde g-krachten vergeleken met een lichtere auto zijn met al die veiligheidssystemen simpelweg niet te verminderen. George roept de FIA dan ook op om een grens te stellen:
"We blijven deze auto's veiliger en veiliger maken, maar hoe zwaarder je ze maakt, wanneer je een impact hebt is het als je crasht een bus in plaats van een Smart. Je zal een grotere impact hebben als je dezelfde snelheid gaat met een auto die ongeveer 800 kilo of meer dan 900 kilo weegt aan de start van een race, vergeleken met één van 15 jaar geleden toen ze op 650 kilo zaten."
"En ik weet zeker dat er een analyse loopt om de juiste balans te vinden want ik weet niet waar de grens is. Als je ze gewoon steeds zwaarder, zwaarder, zwaarder, sterker, sterker, sterker maakt dan kom je eigenlijk op een punt waarop je over de grens gaat en zwaarder eigenlijk niet veiliger is."
Dieetplannen
Russell's noodkreet is gelukkig niet volledig aan dovemansoren gericht. De FIA werkt namelijk al aan een voorstel om de chassis vanaf 2026 een stuk lichter te maken. Dat moet met name gedaan worden door het formaat van de bolides terug te dringen. Een moderne Grand Prix-machine heeft immers een wielbasis van 3.6 meter en is twintig centimeter langer dan een Mercedes-Maybach S650.
FIA technisch specialist Nikolas Tombazis temperde de verwachtingen echter. Ondanks een terugkeer naar de bescheiden afmetingen van 1998-2009 verwacht de Griek een gewichtsbesparing van slechts 30-35 kilo. Het vergrote aandeel van het hybride systeem en nog strengere veiligheidseisen zullen het dieet volgens Nikolas grotendeels teniet gaan doen.
- ProShots / SIPA USA, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Driver61