'Formule 1 verbrandingsmotor wordt vanaf 2026 veredelde generator'

De vrees van Red Bull's Christian Horner lijkt uit te komen: de flink verzwakte 'Frankenstein'-power units voor 2026 zullen een groot deel van de tijd gebruikt worden om de accu's bij te gaan laden. Volgens de FIA is het bizarre concept ontstaan door de onwil van de teams.

'Formule 1 verbrandingsmotor wordt vanaf 2026 veredelde generator'

Pas in het tweede jaar van het nieuwe ground effect tijdperk maakt de Formule 1 zich al op voor de volgende grote stap. Vanaf 2026 zal er gereden worden met een totaal nieuw concept met als hoofdpunten het vergroten van het elektrisch vermogen en het reduceren van de luchtweerstand. Via automatische actieve aerodynamica, een veel sterkere MGU-K en milieuvriendelijke synthetische brandstoffen moet de sport vooral veel groener gaan worden.

De 1,6 liter single turbo V6 zal grotendeels behouden blijven, maar ontdaan worden van de complexe en kostbare MGU-H, het systeem dat energie terugwint en afgeeft via de turbo. Die concessie werd gedaan onder druk van Audi en Porsche om de drempel naar de Formule 1 te verlagen. De nieuwe units zullen ongeveer 560 pk opwekken via de verbrandingsmotor en 475 pk via de terugwinning van remenergie op de achteras.

Red Bull's kritiek

De nieuwe regels deden in het kamp van Red Bull de alarmbellen rinkelen na de eerste tests in de simulator. Volgens Max Verstappen en Christian Horner was het op hogesnelheidscircuits zoals Monza simpelweg onmogelijk om de veel grotere accu vol te houden.

Op het rechte stuk moest Verstappen zelfs volgas terugschakelen nadat het elektrische vermogen volledig wegviel. Door het beperkte aantal remzones kon de MGU-K niet voldoende energie opwekken om het gat dat door het ontbreken van de MGU-H ontstond op te vullen. De accu raakte halverwege de ronde dus gewoon leeg.

Verstappen was niet onder de indruk van de 2026-simulaties.

Veredelde generator

Volgens Formula One Chief Technical Officer Pat Symonds is het door Red Bull geconstateerde probleem echter al ongeveer opgelost. De beperkte energieterugwinning zal namelijk gecompenseerd gaan worden door de V6 verbrandingsmotor.

Maar liefst 30% van de 100 kg brandstof die per race beschikbaar gemaakt wordt zal gebruikt gaan worden om energie op te wekken voor de accu. De V6 is een derde van de tijd dus weinig meer dan een veredelde generator.

AMG One V6-motor.

De schuld van de teams

Volgens Symonds is de noodzaak om de verbrandingsmotor als generator in te zetten veroorzaakt door de teams. Het verwijderen van de MGU-H leverde een enorm gat op in de energiehuishouding van de nieuwe power units, wat Symonds wilde opvullen met een extra terugwinningssysteem op de vooras.

De extra MGU-K zou het verlies aan elektrisch vermogen kunnen compenseren, maar de aandrijflijn ook veel ingewikkelder en zwaarder maken door de toevoeging van extra aandrijfassen, een differentieel en de bedrading. Aandrijving op de vooras zou echter achterwege gelaten worden, waardoor het systeem vergelijkbaar is met dat van de nieuwste Formule E-bolides. Het systeem werd echter weggestemd door de bestaande teams uit angst voor de expertise van Porsche en Audi:

“Volgens onze berekeningen had je het kunnen doen met 18 kilo extra voor twee generatoren van 130 kilowatt (176 pk) inclusief steekassen, een differentieel en de bedrading. De resterende 130 kilowatt hadden we aan de achterzijde afgetapt. Met deze oplossing hadden we de tankinhoud kunnen terugbrengen van 110 naar 70 kilo en praktisch helemaal kunnen afzien van het verbranden van brandstof voor energieopwekking.”

Audi's hybride expertise zorgde voor een veto vanuit de bestaande teams.

Aan elkaar gelijmd

Symonds en zijn team hebben na al het gelobby van de verscheidene teams de originele reglementen weer aan elkaar geprobeerd te lijmen. De resulterende aandrijflijn zal volgens Auto Motor Und Sport ongeveer 150 kilo zwaarder gaan worden.

Aangezien de roep om lichtere auto's steeds sterker wordt probeert de FIA dit te compenseren door de wielbasis met 30 centimeter in te korten. Een kortere auto is immers per definitie lichter. Zo komt er meteen ook een einde aan de extreme lengtes van de huidige machines, wat inhalen in theorie zal bevorderen. Een versimpelde versnellingsbak met zes in plaats van acht versnellingen is de laatste maatregel die de FIA bekendgemaakt heeft.

Of de noodoplossingen het gewenste effect zullen hebben - en de kritiek van Red Bull zullen doen verstommen - is uiteraard nog niet duidelijk. Het gebruik van de V6 als generator voor de accu is op PR-niveau echter geen positieve ontwikkeling. De tijd zal het leren of er opnieuw aan de reglementen gesleuteld zal worden.

Formule 1
  • Mercedes-Benz, Red Bull Content Pool, Audi