Porsche zet definitief punt achter F1-plannen 2026

Na lang twijfelen en vage berichten lijkt het nu eindelijk over te zijn voor het meest recente Porsche F1-project. Het merk zal zich gaan richten op andere motorsportactiviteiten.

Porsche zet definitief punt achter F1-plannen 2026

De F1-geschiedenis van Porsche krijgt na jaren speculatie, geruchten alsnog geen vervolg. De Duitse fabrikant leek af te stevenen op een partnerschap met Red Bull Racing voor de nieuwe reglementen van 2026, maar die deal liep op niets uit.

Porsche eiste de helft van de aandelen van het team, terwijl het zelf niets op de weegschaal legde. de controle opgeven voor een ordinaire sponsordeal zat niet lekker bij het management van RBR. Het team stuurde Porsche naar huis en ging vervolgens in zee met het veel behulpzamere Ford.

Onaantrekkelijke sponsordeal

Na het klappen van de Red Bull-deal bleef Porsche in het nieuws door een alternatieve deelname niet uit te sluiten. De overname van Sauber door VAG-stalgenoot Audi beperkte de opties echter. Via ex VW Motorsport chef Jost Capito en ex Porsche Motorsport hoofd Andreas Seidl werd het merk in verband gebracht met Williams en McLaren, maar beide mannen verlieten eind 2022 hun respectievelijke teams.

Bovendien had Porsche nog altijd geen faciliteiten voor de productie van een eigen power unit, waardoor het veroordeeld was tot een Ford of Alfa Romeo-achtige sponsordeal. Dat voorstel kon echter niemand op de grid bekoren. Ondanks de claim van de FIA dat de autobouwer nog steeds in gesprek was met potentiële partners is er volgens The Race nu toch een einde gekomen aan de poging van Porsche.

Functies elders

Door het loslaten van de F1-ambities kan Porsche zich richten op verscheidene andere motorsportactiviteiten. Zo is het merk betrokken bij de revival van de prototype klasse in het World Endurance Championship en de IMSA, doet het nog altijd mee in de Formule E en is het een van de toonaangevende fabrikanten in de GT-racerij.

1991

De laatste keer dat Porsche zich aan de koningsklasse van de autosport waagde was in 1991. Destijds zat het bedrijf bijzonder krap bij kas. Dat kwam op een pijnlijke manier naar voren in het ontwerp van de 3512 3,5 liter V12 motor.

Het blok was in essentie twee aan elkaar geplakte exemplaren van de in de 80's zo succesvolle 1,5 liter TAG TTE PO1 turbo V6, gekoppeld via een nieuw onderblok met een krappere blokhoek van 80 graden. De motor was veel te groot, te zwaar, te complex, te dorstig en te zwak, waardoor het aan Porsche gelieerde Footwork-team het onding al na vier Grands Prix liet vallen.

Formule 1
  • AASE Sales, Red Bull Content Pool, Porsche