VAG CEO kondigt toetreding Audi en Porsche tot F1 aan

Tijdens een Q&A-sessie met de inwoners van Wolfsburg heeft über-opperhoofd Herbert Diess het hoge woord eruit gegooid. Dies bevestigde eindelijk dat Porsche en Audi zich bij de F1 zullen voegen.

VAG CEO kondigt toetreding Audi en Porsche tot F1 aan

We hebben het er al jaren over, maar het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren: Audi en Porsche gaan de Formule 1 in. Na een hoop gesteggel over de budgetten, reglementen en interne problemen met het bestuur van de Volkswagen Group heeft CEO Herbert Diess zijn stokpaardje veilig kunnen stellen.

Tijdens een live Q&A met de inwoners van Wolfsburg gaf hij eindelijk toe dat de twee premium merken zich aan de top van de autosport zullen verbinden.

F1 blijft de top

Dit keer bleef het niet alleen bij vage beloftes. Diess noemde een aantal concrete factoren die Porsche en Audi bewogen hebben tot de overstap naar de Formule 1. De toenemende populariteit van de sport, mede dankzij series als Drive To Survive, de verjonging van het publiek en de uitbreiding richting de VS en China maakt dat de F1 volgens Diess nog steeds de beste optie is in de autosport:

“Als je motorsport doet, dan zou je in de Formule 1 moeten rijden. Dat is waar het effect het grootst is. F1 is zich wereldwijd extreem positief aan het ontwikkelen. We gaan er vanuit dat in 2026 of 2028 nog steeds het grootste motorsport spektakel ter wereld zal zijn, zelfs nog meer dan vandaag. Meer in China, meer in de VS dan vandaag en dus ook het grootste marketing platform voor premium voertuigen."

Dan Gurney, Porsche 803, Solitudering 1962.

Eens in de tien jaar

De veranderingen aan het reglement die voor 2026 gepland staan waren volgens Diess cruciaal in het opzetten van de F1-projecten. In de moderne F1 kun je simpelweg niet halverwege een tijdperk aansluiten en competitief zijn. Audi en Porsche hadden dus maar één kans. Nu twijfelen zou betekenen dat er pas over 10 jaar een nieuwe deur open zou gaan:

"Je kunt de Formule 1 niet in tenzij er een opening komt in het technisch reglement. Je hebt een reglementswijziging nodig om daar in te komen. Dat komt in 2026, wanneer de motoren veel verder geëlektrificeerd zullen worden, inclusief synthetische brandstoffen. Dat betekent dat je een nieuwe motor moet ontwikkelen, en daarvoor heb je drie of vier jaar nodig. Dat betekent dat je nu kunt beslissen om de F1 te doen, of dan niet meer voor de komende tien jaar. En onze twee premium merken denk dat dit het juiste is om te toen.

Rentree en entree

Daarmee komt een einde aan een meer dan dertig jaar lange afwezigheid van Porsche, dat voor het laatst meestreed als motorpartner van het ploeterende Footwork Arrows. De enorme flop van de V12 wordt in Stuttgart echter maar al te graag vergeten ten faveure van het fabrieksteam uit de sixties en de succesvolle TAG-Turbo McLarens.

Voor Audi wordt het de eerste deelname aan het wereldkampioenschap, al kende het merk als Auto Union success in de Europese voorloper van de F1.

Onafhankelijke projecten

Hoe Porsche en Audi de sport precies zullen binnenkomen wilde Diess niet loslaten. Volgens de geruchtenmolen zou Porsche zich aansluiten bij Red Bull, terwijl Audi nog altijd druk bezig is met de aankoop van McLaren.

Van een volledig fabrieksteam zou geen sprake zijn. Wel is duidelijk dat beide merken onafhankelijk van elkaar zullen zijn, net zoals jaren geleden op Le Mans. Competitie tussen de twee VAG dochters zal dus heel normaal zijn.

Formule 1
  • Porsche