VAG-hoorzitting dreigt F1-plannen te ontsporen

Het aantreden van Audi en Porsche bij de F1 is nog lang geen garantie: gerommel achter de schermen bij de Volkswagen Group dreigt het hele project in het water te vallen.

VAG-hoorzitting dreigt F1-plannen te ontsporen

Het is inmiddels een publiek geheim dat het Volkswagen concern via Audi en Porsche zich bij de koningsklasse van de autosport wil voegen. Het sportieve en zelfs commerciële succes van rivaal Mercedes heeft CEO Herbert Diess ervan overtuigd dat een F1-deelname essentieel is. Samen met (inmiddels voormalig) Porsche Motorsport-chef Fritz Enzinger werd het project al gepland meteen na het pensioen van de 919 Hybrid LMP1 in 2017.

Fritz Enzinger en Timo Bernhard met de 919 Hybrid.

Marketingwaarde

Met de nieuwe motorregels van 2025/2026 met milieuvriendelijke synthetische brandstoffen in het vooruitzicht kon Diess de rest van het concern ook overtuigen van de marketingwaarde van de kostbare investering. De wens om over te stappen naar viercilinders is nog niet in vervulling gegaan, maar Audi en Porsche lijken dicht bij de finish te zijn wat betreft het Power Unit-project. Herbert lijkt het dus dik voor elkaar te hebben.

Spanning achter de schermen

Helaas gaat het op de achtergrond lang niet allemaal van een leien dakje. Sinds Diess aantrad als CEO in 2018 is hij meerdere keren slaags geraakt met wat hij 'vastgeroeste elementen' van het concern noemt. Dies staat er bekend om geen blad voor de mond te nemen, wat door met name de ondernemingsraad van VAG vaak geïnterpreteerd wordt als een directe aanval.

De spanningen liepen afgelopen oktober hoog op toen Herbert een plan voorschotelde waarbij maar liefst 30.000 banen geschrapt zouden moeten worden bij het vlaggenschip van het concern: de VW-fabriek in Wolfsburg. De ondernemingsraad sprak hierop een gebrek aan vertrouwen uit richting de CEO.

Nieuwe bestuurscultuur

Om de interne problemen op te lossen heeft VAG een bemiddelingscommissie ingesteld. Helaas voor Diess staat de helft van de vier leden hoogstwaarschijnlijk niet aan zijn kant. Ondanks steun van de binnen het concern prominente Piëch en Porsche-families kan de carriere van de Oostenrijkse Duitser dus zomaar aan een einde komen.

Bij een exit van Diess zou het Formule 1-project meteen op losse schroeven kunnen komen te staan. Wanneer hij er door zijn tegenstanders uit gewerkt wordt zal er immers een andere bestuurscultuur ingevoerd gaan worden. In plaats van te investeren in F1 Power Units zien de tegenstanders van Diess het geld ongetwijfeld liever gaan naar manieren om de 30.000 werknemers in Wolfsburg aan te kunnen houden.

Daarnaast investeert VAG nog altijd enorm in de elektrische transitie en zijn er op korte termijn softwareproblemen met de ID.3 en de Golf 8 om op te lossen. Diess' lezing dat de Formule E een zinloos 'spelletje in een stadscentrum' is en de Formule 1 echte kansen biedt zal waarschijnlijk niet overgenomen worden.

Korte termijn

De timing van de hoorzitting van de bemiddelingscommissie komt bovendien bijzonder slecht uit voor het F1-project. Op 15 december wil de FIA World Council samen met de huidige en potentiële fabrikanten de nieuwe motorreglement voor 2025/2026 definitief gaan goedkeuren. Een delegatie van Audi en Porsche zullen daarbij - als het goed is - aanwezig zijn.

Slechts zes dagen voor die FIA-meeting zal Hebert Diess zijn positie als CEO van de Volkswagen Group moeten verdedigen. Het lot van de het F1-programma waar iedereen naar uitkijkt zal binnen een week beslist gaan worden. Fingers crossed.