Volkswagen gooit management overhoop, hoogste baas Müller weg

De Volkswagen Group heeft de bezem door het eigen management gehaald: CEO Müller treedt terug, voor hem komt de baas van VW Personenwagens, Herbert Diess, in de plaats.

Na het dieselschandaal had de VW-top behoefte aan vers bloed, mensen die niet te lang in het concern meedraaiden en dus onbesmet waren. Diess, die in 2015 van BMW overkwam, voldeed uitstekend aan dit profiel. Beter dan Müller, die voor het vervangen van de afgetreden Martin Winterkorn de rol van CEO bij Porsche vervulde. Müller bleek een tussenpaus, en vertrekt na slechts enkele jaren 'uit vrije wil'. 

De reorganisatie gaat verder dan het vervangen van Müller. Audi-chef Stadler wordt de verkoopbaas van de VW Group, terwijl Porsche-CEO Oliver Blume verantwoordelijk wordt voor de productiekant van de gehele groep. Het is de bedoeling dat de gehele groep en zijn twaalf (dertien) merken gestroomlijnder wordt geleid, met meer overkoepelende managementsfuncties.

Er komen drie divisies binnen de VW Group: de merkgroepen Volume, Premium en Super Premium. Als we een gokje mogen wagen, zetten we VW, Seat en Skoda in de eerste, Audi in de tweede, en Lamborghini, Bentley en Bugatti in de derde. Porsche is nog een vraagteken, maar vrijdag zal de Groep met meer helderheid komen.

Het vertrek van Müller en de aanstelling van Diess komt niet als een verrassing: eerder deze week stuurde de groep een persbericht dat er veranderingen op til waren, en Müller bereid was een stapje terug te doen. In de wandelgangen zong toen al heel snel de naam van Diess rond. Het is een in München geboren Oostenrijker, die het goed kan vinden met de nog steeds oppermachtige (en eveneens Oostenrijkse) Piech/Porsche-clan binnen het concern. Wel is het opvallend dat concerndino Stadler blijft: juist hem wordt vaak een spilfunctie in dieselgate toegedicht, en zijn positie bij Audi stond in de wandelgangen meermalen zwaar ter discussie.