Pirelli wil 18 inch F1-wielen toch gaan houden 

De Italiaanse bandenboer wil toch niet meewerken aan de voorgestelde overstap van 18 naar 16 inch wielen in 2026.

Pirelli wil 18 inch F1-wielen toch gaan houden 

Met de nieuwe formule voor 2026 willen de Formule 1 en de FIA een flinke slag gaan slaan. Het radicaal andere concept moet de sport een nieuwe impuls geven wat betreft innovatie, imago en competitie.

Tot nu toe heeft het nieuws rond de 2026-reglementen zich vooral gericht op de zo belangrijke power unit en het (actieve) aerodynamische pakket. Er staat echter nog een grote wijziging op het programma: een overstap van 18 naar 16 inch banden.

Tussenmaat

Het 18-inch rubber werd in 2022 geïntroduceerd als onderdeel van de ground effect-regels. Daarmee werd een 51 jaar oude traditie van 13-inch slicks onderbroken. De switch bleef visueel vrijwel onopgemerkt door het gebruikt van grote putdeksels om de stroomlijn te bevorderen.

Na twee seizoenen op de grote wagenwielen besloot de werkgroep van de FIA ze echter weer naar de geschiedenisboeken te verwijzen voor 2026. In een poging het gewicht omlaag te krijgen en de drag te verminderen koos het team van voormalig Ferrari-aerodynamicus Nikolas Tombazis voor een tussenmaat in de vorm van 16-inch.

Red Bull test de eerste moderne Pirelli-slicks, 2010.

Pirelli krabbelt terug

Bij Pirelli zijn ze nu echter teruggekomen op het plan. Tegenover Motorsport.com verklaarde Pirelli F1-chef Mario Isola dat de bandenfabrikant liever bij de grote jetsers blijft. Als compromis stelt Isola een lagere, smallere band voor op dezelfde diameter velg:

"Het debat is tussen de 16 en 18 inch banden. En onze voorkeur is om bij de 18-inch banden te blijven. En ik geloof dat er gegronde redenen zijn om op 18-inch te blijven, met kleinere banden, maar met nog steeds dezelfde velg. Dat is wat we bespreken, gewoon een kleinere diameter, een iets lager profiel en een iets smallere band."

18 is beter

Isola is zich ervan bewust dat het behoud van de 18-inch wielen tegen de gewichtsbesparingsplannen van de FIA in gaat. De Italiaan stelt echter dat het verschil tussen een 16" en de aangepaste 18" wel mee zal vallen. Bovendien blijft een 18-inch band beter koel en presteert hij beter. Kennelijk werkten de oude 13-inch banden dus helemaal niet:

"Er is het element van gewicht. En dat heeft duidelijk een impact op het hele pakket, en ook de wielen. Het verschil tussen Er een 16 en een 18 inch en een smalle 18 inch is niet gigantisch.

"Maar er is ook het element van prestaties. Want als je naar de 16-inch banden zou gaan, veel kleiner, dan is het risico op oververhitting veel groter. Een kleinere diameter betekent dat je die hitte op een andere manier afgeeft. Wat betreft de prestaties is een 18-inch band beter dan een 16."

Formule 1
  • NL Beeld / Action Press, Red Bull Content Pool