'F1 gooit 18-inch wielen weer in de prullenbak voor 2026'

De enorme jetsers onder de huidige generatie F1-bolides zullen over twee seizoenen alweer bij het grofvuil gezet worden. In een poging de efficiëntie te verhogen werk die FIA aan kleiner en smallere wielen.

'F1 gooit 18-inch wielen weer in de prullenbak voor 2026'

Het nieuwe reglement voor 2022 bracht niet alleen ground effect met zich mee, maar ook een totaal andere set wielen en banden. Onder het mom van 'relevantie met productiewagens' werden de velgen vergroot van de decennialang gebruikte 13-inch maat naar forse 18-inch joekels.

Voor de fans was de verandering echter amper te merken vanwege de aerodynamische wieldoppen die op de door BBS Japan aangeleverde wielen geplakt werden.

Alles voor efficiëntie

Na minder dan twee seizoenen op 18-inch komt de FIA echter al terug van de beslissing. Het opnieuw radicaal andere concept voor 2026 biedt namelijk geen ruimte voor extreem hoge en brede wielen. De nieuwe generatie is vanwege de power units met 50% elektrisch vermogen vrijwel volledig gericht op efficiëntie.

Naast het kleiner en lichter maken van de auto's werkt de FIA keihard om de luchtweerstand te verminderen en zo meer kilometers uit het accupakket te krijgen. Dat betekent ook dat het brede rubber dat we sinds 2017 in de F1 zien passé is.

Luchtweerstand en gewicht

FIA technisch adviseur Pat Symonds heeft zijn team de opdracht gegeven te kijken naar smallere en lagere wielmaten. Zo wordt niet alleen de luchtweerstand, maar ook het gewicht beperkt. De 18-inch wielen voegden namelijk 14 kilo toe aan het minimumgewicht.

"Met de afmetingen van de wielen, die smaller zullen zijn, plus de achtervleugel en de auto in het algemeen, is ons doel om het gewicht van de auto's met rond de 50 kilo te verminderen."

De gevolgen

Een terugkeer naar 13-inch lijkt niet waarschijnlijk. Als compromis zou de F1 kunnen kiezen voor een 16-inch wiel. De overstap heeft uiteraard de nodige gevolgen. Smallere banden leveren immers minder grip.

Gecombineerd met het low-drag aerodynamisch pakket en een verwachte vermindering van de downforce met zo'n 40% zal de 2026-auto een bijzonder nerveuze, listige machine kunnen worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool