Verschillende type autoverzekeringen: welke past bij jou? 

Gefeliciteerd, je eerste auto! Je gaat er geheid vele kilometers mee maken en scheuren door heel het land. Voordat je op pad gaat, moet er wat geregeld worden: een autoverzekering. Wist je dat het verplicht is om deze te hebben? Het is maar goed om daar zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Er zijn een aantal type verzekeringen; de ene dekt meer kosten dan de ander. Benieuwd naar welke autoverzekering bij jou past? Lees dan snel verder! 
@media (max-width: 679px){#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65772eceba8e7 img{#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65772eceba8e7 img{#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65772eceba8e7 img{#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65772eceba8e7 img{#fig-65772eceba8e7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verschillende type autoverzekeringen: welke past bij jou? 

Wat is een autoverzekering?

Wanneer je een auto of ander motorvoertuig koopt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt voor een groot deel de kosten bij schade door een ongeval, diefstal, of een andere vervelende gebeurtenis. Bij grote schade kan dit flink wat schelen in kosten. Daarnaast bieden veel verzekeringsmaatschappijen 24/7 service en vervangend vervoer. Net als bij een reis- of woonverzekering zijn er verschillende soorten: de WA, casco en all risk autoverzekering. 

WA verzekering

Zoals we al zeiden is het verplicht om een autoverzekering te hebben, in ieder geval een WA verzekering. Maar wat houdt dat in? WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering; dit zegt al wat meer over wat het inhoudt. Het is de meest algemene vorm van een autoverzekering. Het dekt de kosten van schade die jouw auto heeft aangericht aan bijvoorbeeld een andere auto of zelfs een persoon. Echter, dekt het de schade aan je eigen auto of jezelf niet. Daar heb je een andere verzekering voor.

Beperkt casco verzekering

Daarnaast kun je kiezen voor de beperkt casco verzekering. Dit is net een stapje extra en wordt ook vaak de WA plus verzekering genoemd. Deze dekt, net als de WA verzekering, de kosten van schade bij anderen. Het fijne aan dit type is dat het ook de kosten voor schade aan je eigen auto dekt. Wel geldt dit alleen bij schade waar je zelf niets aan kunt doen. Denk aan inbraak, brand, of storm en hagel. Voor schade die je eigen schuld is, heb je ook weer een andere verzekering nodig. 

All risk autoverzekering

Het type verzekering dat je verzekert tegen schade waar je zelf voor hebt gezorgd, is de all risk autoverzekering. Deze wordt ook wel volledig casco genoemd. Net als schade door storm, inbraak en brand, ben je ook verzekerd bij een aanrijding. Toch zijn er gebeurtenissen waarbij je hier niet voor verzekerd bent. Denk aan schade door alcoholmisbruik of een inbraak als je auto niet op slot zat. Ook dekt het niet de kosten voor schade aan jezelf of je spullen. Daar heb je totaal andere verzekeringen voor!

Aanvullende verzekeringen

Ben je toch liever wat extra verzekerd? Gelukkig heb je tal van aanvullende verzekeringen die ook flink wat kosten kunnen dekken. Denk aan de pechhulp verzekering. Deze biedt hulp voor als je met pech aan de kant staat, repareert je auto en brengt je eventueel op je bestemming. Ook, zoals we al zeiden, ben je niet gelijk verzekerd voor jezelf en de inzittende in je auto. De inzittendeverzekering doet dat wel. Deze dekt ook de kosten voor schade aan de spullen van elke inzittende. Een extra stukje zekerheid dus! 

Zoals je ziet, dekt een autoverzekering een hoop kosten bij schade aan je auto. In ieder geval, de WA verzekering is verplicht om te hebben en verzekert je bij schade bij anderen dat door jou veroorzaakt. De beperkt casco verzekering dekt ook de kosten aan je eigen auto door schade waar je zelf niks aan kon doen. Schade dat wel je eigen schuld is, wordt verzekerd door de all risk verzekering. Wil je helemaal goed verzekerd zijn? Dan vul je het aan met een pechhulp of inzittendenverzekering. Dus, welke verzekering past bij jou?