In welke landen is de groene kaart verplicht?

Als echte autoliefhebber is er niets mooier dan tijdens de vakantie toeren over Europese snelwegen, of misschien zelfs daarbuiten. Maar bij zo’n autovakantie komt vaak meer voorbereiding kijken dan enkel het uitstippelen van de route. Hoe zit het bijvoorbeeld met de groene kaart, waar en wanneer is deze verplicht?

In welke landen is de groene kaart verplicht?

In deze landen is het verplicht 

In de meeste Europese landen is het niet verplicht om een groene kaart op papier bij je te hebben. Over het algemeen is het voldoende om met een digitale versie te laten zien dat je verzekerd bent.

Enkele landen binnen en buiten Europa zijn hier echter een uitzondering op. Maak je dus een reis door een van de volgende landen, dan ben je verplicht een papieren groene kaart mee te nemen:

- Albanië
- Bosnië en Herzegovina
- Bulgarije
- Iran
- Marokko
- Moldavië
- Montenegro
- Noord-Macedonië
- Oekraïne
- Servië
- Tunesië
- Turkije

Een papieren groene kaart opvragen 

Een papieren groene kaart kun je opvragen bij je verzekeraar. Maar ook zelf printen behoort tot de mogelijkheden. Over het algemeen kun je op de website van je verzekeraar een digitale (pdf-)versie van je groene kaart downloaden. Deze kun je vervolgens zelf uitprinten.

En hoewel de naam anders doet vermoeden, hoef je de kaart niet op groen papier te printen. Tegenwoordig is een afdruk op wit papier ook toegestaan.

Op de groene kaart moeten in ieder geval de volgende gegevens staan: vervaldatum van de groene kaart, kenteken van het voertuig, landen waarin het voertuig verzekerd is, het polisnummer, einddatum verzekering, wat te doen bij schade en belangrijke telefoonnummers.

Goed voorbereid op reis 

Heb je je verdiept in de route die je wilt afleggen tijdens je autoreis? Dan weet je nu ook of je wel of geen geprinte groene kaart mee moet nemen. Controleer daarnaast altijd of je autoverzekering goed past bij de plannen die je hebt: biedt het hier dekking voor? Andere belangrijke voorbereidingen zijn onder meer het opstellen van een paklijst en een check-up van je auto.

Controleer voor vertrek bijvoorbeeld altijd de bandenspanning, zodat je niet onnodig veel benzine of stroom verbruikt. Met de juiste voorbereidingen wordt het zeker weten een onvergetelijke reis!

Algemeen
  • Unsplash