Portugese automobilisten maken protestactie hardhandig onklaar (video)

Een recente blokkeerpoging van klimaatdrammers in Portugal liep op niets uit. Een groep woedende automobilisten trok de groep in recordtijd uit elkaar.

Portugese automobilisten maken protestactie hardhandig onklaar (video)

In Nederland hebben we nu al bijna een volle maand te maken met een blokkeeractie op de Haagse A12. Leden van de radicale eco-doomsday cult Extinction Rebellion bezetten de weg telkens om twaalf uur 's middags in een poging do overheidssubsidies aan de winning van fossiele brandstoffen te beëindigen.

De politie faciliteert de actie door de raddraaiers niet te arresteren, maar met een busje een positie elders te geven. Vanaf dat punt kunnen de klimaclowns vrolijk teruglopen voor de volgende ronde. Het enige nadeel is een nat pak van het op kinderkracht ingestelde waterkanon.

De Portugese aanpak

In het zonovergoten Portugal worden dergelijke acties echter heel anders aangepakt. Een clip op XTwitter toont een groep klimaat activisten die een drukke weg in Lissabon proberen te bezetten.

Naast een wijd verspreide lijn op het wegdek waren er twee milieumafkezen aanwezig op een overhangende brug om een groot spandoek vast te houden. De bezetting van de weg duurde echter niet lang. Een groep boze automobilisten nam namelijk het heft in eigen handen.

Hockeystick

De snelwegzitters werden meteen aangepakt en aan de handen weggesleept. Nadat ook de spandoeken verwijderd waren kon het verkeer weer vrolijk doorrijden. In tegenstelling tot hun collega's in andere landen deden de Portugese avocadoknagers geen enkele poging om terug te komen. Wellicht had het iets te maken met de man die een hockeystick meegenomen had.

De Haagse politie kan in ieder geval een voorbeeld nemen aan het optreden van de gemiddelde Portugese burger. Helaas lijkt het er echter niet op dat de aanpak van de Nederlandse hermandad zal veranderen. Van XR zijn we voorlopig dus nog niet af.

Algemeen
  • NL Beeld / Goff Photos