Hamilton verwelkomt klimaatactivisten: 'Ik steun protesten altijd'

De meest succesvolle benzineverbruiker aller tijden zet met liefde de poort van de paddock open voor groeperingen als Just Stop Oil en Extinction Rebellion. Zolang de protesten vreedzaam verlopen is Sir Lewis helemaal voor. Zijn sport is immers nog altijd niet duurzaam en inclusief genoeg.

Hamilton verwelkomt klimaatactivisten: 'Ik steun protesten altijd'

De Formule 1 zit al jaren in een ongemakkelijke spagaat. De sport wil aan de ene kant spektakel, snelheid en vuurspuwende bolides presenteren, maar aan de andere kant volop konijntjes knuffelen en boompjes planten. Binnen de F1 vertegenwoordigt niemand dat niveau van doublethink meer dan Sir Lewis Hamilton.

De Brit heeft zijn fortuin, status en succes te danken aan de uitstoot van miljoenen tonnen CO2, maar is tegelijkertijd een zelfverklaarde milieuactivist. Ondanks zijn idealen blijft Hamilton doodleuk aan bij Mercedes in de hoop op een achtste titel.

Hamilton op het Mercedes-motorjacht in Monaco.

Klimaclowns, welkom!

Lewis laat zich echter niet tegenhouden door zijn status als meervoudig wereldkampioen en actieve F1-coureur. Bij de persconferentie in Oostenrijk nam hij het namelijk opnieuw op voor de demonstraties en protesten uitgevoerd door groepen zoals Just Stop Oil, Insulate Britain en Extinction Rebellion. Volgens de Brit zijn de acties van de klimaatactivisten zeer belangrijk voor de toekomst. Hamilton ontvangt ze dan ook met open armen:

"Ik verwelkom demonstranten of activisten. Ze zijn altijd aan het pushen voor positieve verandering. Het gaat op zo'n hoog tempo, de industrie, dat soms dingen achterblijven en ze weer aangewakkerd moeten worden door gesprekken."

"[Demonstraties] zorgen voor gesprekken, wakkeren dialogen aan en het helpt vaak - soms, als het goed gedaan wordt - het zorgt voor verandering. En we hebben meer veranderingen nodig. We moeten duurzamer worden. We moeten inclusiever worden. Er zijn zoveel dingen waar we meer van nodig hebben."

Hamilton stapt uit een 612 pk sterke Mercedes GLS63 AMG V8 in Miami.

Vreedzaam protest

Sir Lewis plaatste echter wel een kanttekening bij zijn open steun voor klimaatactivisme. Als voorwaarde stelt hij dat de protesten vreedzaam moeten verlopen, zonder dat het onnodig gevaar oplevert. De actie van Just Stop Oil op Silverstone vorig jaar - die hij aanvankelijk in een later gewiste tweet steunde - is volgens Hamilton niet voor herhaling vatbaar:

"We willen nooit zien dat mensen op het circuit staan en zichzelf in gevaar brengen. Dus ik hoop dat we niet hetzelfde scenario hebben dat we vorig jaar hadden. Maar zoals ik zei steun ik vreedzame protesten altijd."

Formule 1
  • NL Beeld / PA Images / Proshots